Prylnyhet

Låsbar fokus – en nyhet i nya Samyangobjektiv

85mm f/1,4 MK2 och 14mm f/2,8 MK2 är två nya versionen av gamla trotjänare från optiktillverkaren Samyang,

Det är inte några helt nya objektiv som Samyang släpper, det är snarare trotjänare som förnyats. Både 85mm f/1,4 och 14mm f/2,8 är populära modeller för de som gillar att fota med manuell fokus, eller som bara gillar kombinationen prestanda/prislapp. Den optiska designen är densamma som tidigare, men den yttre designen har modernisersats.

Mark II-modellerna av de båda objektiven har dock fått några nyheter utöver det estetiska. Nämligen möjligheten att låsa fokus så att ringen inte rör sig utan att du vill det. Den andra nyheten är så kallad ”declick”, det vill säga att du kan få en fri justering av bländaren. Genom att rotera den silverfärgade bländarringen till läget ”free” kan du ställa bländaren steglöst, något som framförallt filmare brukar gilla.

De nya objektiven kommer i fattningar för Canon EF, Nikon F AE, Sony E, Fujifilm X, Canon M och MFT. De är anpassade för fullformatskameror men går så klart även bra att använda på APS-C.

Priserna hamnar på 4499 kronor för 14mm f/2,8 MK2, förutom för Nikon F AE som kostar 4899 kronor. För 85mm f/1,4 MK2 får du ge 3999 kronor för alla fattningar utom Nikon F AE som kostar 4399 kronor.

Säljstart är i juni.