Prylnyhet

Leica lanserar tre specialversioner

Är du sugen på ett lite speciellt objektiv från Leica till din M-kamera ska du spetsa öronen nu. Den tyska tillverkaren lanserar nu tre objektiv, två 28mm och ett 50mm som kommer i en begränsad upplaga.

De tre objektiven kommer i olika färger och med lite annat utseende än de vanliga versionerna av samma objektiv. Till exempel är markeringarna för avstånd i fotröda, istället för svarta.

APO-Summicron-M 50mm F2 har fått en annan design på sin fokusring där den istället för att vara jämn har fått fokusringen från 1956 istället, det vill säga att den är scaloperad. Den har också fått en färg som kallas för 2black chrome" och flera delar är i mässing.

Summaron-M 28mm F5,6 är ett väldigt litet och smidigt objektiv där motljusskyddet är betydligt större än själva gluggen. 28mm är det minsta objektivet till M-kamerorna. Den har inte fått black chrome-finishen men en svart färg som ska vara väldigt slittålig.

Det tredje och sista objektivet ärSummilux-M 28mm F1,4 som kommer i en silverfinish.

De tre objektiven är helt lika nuvarande varianter vad gäller den optiska konstruktionen, med endast de estetiska skillnaderna.

50mm kommer i totalt 700 exemplar, 28mm f/5,6 i 500 exemplar och 28mm f/1,4 i 300 exemplar. Priserna hamnar mellan cirka 90 000 kronor och 28 000 kronor på den amerikanska marknaden, exakt vad priserna blir på den svenska marknaden vet vi ännu inte.