bildbehandling

Leica LUX gör om din Iphone till en Leica-kamera

Iphone-appen Leica LUX gör att du kan ändra utseendet på dina mobilbilder genom att simulera bokeh från olika Leica-objektiv, samt olika bildstilar.

Leica LUX är Iphone-appen för dig som gillar Leicas objektiv, dess look och de inställningar man kan göra för bildens utseende – men som inte vill fotografera med en Leica-kamera.

Det som Leica kallar för "objektivsimuleringar" har utvecklats med hjälp av maskininlärning och som i kombination med Leicas egenutvecklade bildbehandlingsalgoritmer gör det möjligt att efterlikna Leicas bildresultat med hjälp av en Iphone.

Genom appen simuleras, beroende på vilken telefon man använder, bland annat Leica Summilux-M 28mm f/1.4 ASPH, Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH, Noctilux-M 50mm f/1,2 ASPH och APO-Telyt-M 135mm f/3,4.

Också olika bildstilar kan simuleras, och bland annat ställas in i svartvitt med Leica Black and White, Leica Classic, Contemporary och annat. Tanken är förutom bildstilarna även att kunna justera fokus, ISO, exponeringskompensation och lägga till fotograferingsinformation innan exempelvis publicering.

Leica LUX är gratis att ladda hem, men kostar 7 dollar per månad i abonnemang för att du som fotograf ska få tillgång till alla funktioner.