Prylnyhet

Leica och Panasonic utökar sitt samarbete

Via ett nytt partneravtal har Leica och Panasonic meddelat att man kommer att utöka sitt samarbete och utveckla nya tekniker under det gemensamma betäckningen L2.

Att Leica och Panasonic har ett samarbete är inget nytt. Sedan 2000 har de samarbetat kring objektiv för "audio-visuell utrustning". 2018 hoppade Sigma på tåget och de började tillsammans vidareutveckla den så kallade L-bajonetten som Leica tagit fram tidigare. Det här innebar att kameror från Panasonic, Sigma och vissa modeller från Leica kunde dela objektiv. I dagsläget är det Panasonics fullformatskameror och Sigmas dito som använder sig av L-bajonetten, förutom de Leica-kameror som har fattningen sedan tidigare (SL2, SL2-S och CL). .

Nu har dock Leica och Panasonic ingått i ytterligare ett partnerskap. Den här gången kallat L2. Om man ska tolka pressmaterialet så verkar det som om de nu kommer att samarbeta kring tekniker för kamerautveckling, det vill säga att de tar sitt samarbete ytterligare ett steg närmare varandra. Det ges inga exempel på vad samarbetet kan resultera i, men man presenterar det nya avtalet som att de kommer att utnyttja varandras styrkor för att utveckla ny teknik under L2-flaggen. Så det återstår bara att se vilken som blir den första produkten som dyker upp med gemensamt utvecklad teknik som benämns som L2.