Annons

Nyhet

Leica, Panasonic & Sigma satsar på gemensam L-fattning

Kameratillverkarna Leica och Panasonic presenterar tillsammans med objektivtillverkaren Sigma ett gemensamt samarbete kring L-bajonetten.

I ett samarbete mellan Leica, Panasonic och Sigma har de tre tillverkarna skapat ett samarbete som de kallar för "L-Mount Alliance", där man gemensamt kommer att använda Leicas L-fattning.

Logotypen för 'L-Mount Alliance', som Leica, Panasonic och Sigma kallar sitt samarbete.
Logotypen för "L-Mount Alliance", som Leica, Panasonic och Sigma kallar sitt samarbete.

Tanken är att man ska kunna använda alla objektiv och alla kameror från respektive tillverkare, vare sig det är APS-C eller fullformat, och blanda dessa som man vill utan krångel.

Den nya fattningen introducerades från början redan i Leica T som kom 2014, sedan dess har den förfinats och förbättrats för att passa de krav en modern kamera har. Tillsammans med Sigma och Panasonic lanserar nu alltså Leica den nya fattningen som en gemensam plattform, som kommer att användas av alla tre tillverkare framöver. Det ger ett större utbud av tillbehör till kommande kameror från dessa tillverkare.

Man har gjort fattningen 51,6 mm i diameter för att den ska kunna täcka både fullformat och aps-c. Registeravståndet ligger på 20 millimeter, vilket möjliggör en kompakt konstruktion, det gör det även enklare att bygga vidvinkelobjektiv än om man har ett längre avstånd mellan bakre lins och sensor.

– Marknaden för spegellösa systemkameror växer, och för att snabbt kunna möta efterfrågan har vi bestämt oss för att samarbeta med våra välkända partners i fotobranschen, förklarar Leicas styrelseordförande och huvudägare, Dr Andreas Kaufmann.

Leica SL (Typ 601), med dess L-bajonett.
Leica SL (Typ 601), med dess L-bajonett.

I dagsläget används fattningen redan av Leica SL (fullformat), CL, TL och TL2 (APS-C), men vi kan så klart vänta oss att Panasonic kommer att lansera en kamera med den här fattningen framöver. Om det blir fullformat eller APS-C återstår att se.

Samtidigt släpper Panasonic två nya fullformatskameror, S1 och S1R, med den nya L-fattningen. Läs nyheten om kamerorna här.