Prylnyhet

Leica Q2 Reporter – en tuff fullformatskompakt

Leica har för vana att lansera olika varianter av sina kameror, nu kommer en ny version av deras fullformatskompakt Q2. Den här gången handlar förändringarna om en annan färg och ett annat material runt kameran.

Pandemier och halvledarbrister hindrar inte Leica från att släppa nya versioner av sina kameror. Nu är det en ny version av deras fullformatskompakt Q2 som ser dagens ljus. Den nya varianten får tilläggsnamnet "Reporter". Det betyder ingenting för kamerans funktion. Det är fortfarande en sensor med 47,3 megapixlar och deras Maestro II bildprocessor. Optiken är samma SUmmilux 28mm f/1,7 ASPH som tidigare.

Designen och materialet är ungefär samma som Leica M10-P Reporter,specialmodellen som firar 40-årsjubileumet av Leica Oscar Barnack Award.

Det som skiljer sig är bara det yttre där den tyska kameratillverkaren använt en grön färg som ska vara mer slitstark än den vanliga, kamerans framsida är klädd med en kevlarväv som, när den exponeras för UV-ljus ska få en färg som liknar den på kameran (den är svart från början). Användning ska också förstärka strukturen i väven och göra kameran mer greppvänlig.

Leica har tidigare lanserat en Reportervariant av deras M10-P och de meddelar att det även om kommer en Q2 Monochrom Reporter med samma yttre, men med en monokrom sensor, under 2022.

Priset för Leicas nya Q2 Reporter hamnar på 59 990 kronor (vilket är 4500 kronor mer än den vanliga Q2).