Prylnyhet

Leica SL2 har bildstabilisering och 5K-video

Den nya spegellösa fullformataren från den klassiska tyska tillverkaren får en rejäl uppdatering vad gäller funktioner och prestanda.

När Leica efter fyra år uppdaterar sin spegellösa fullformatare händer det inte så mycket på utsidan, men desto mer på insidan. Sensorn har uppdaterats från föregångarens 24 till 47 megapixlari SL2. Sannolikt är det samma sensor som sitter i kompaktkameran Q2 (och även i Panasonic S1R). Det sitter också en ny bildstabilisering i kamerahuset, en femaxlig sådan. Denna kan, förutom det uppenbara, användas för att ge bilder med en upplösing på 187 megapixlar. Detta genom att flera exponeringar tas med en sensorförflyttning mellan varje bild.

Enligt Leica ska även den kontrastavkännande autofokusen har blivit bättre.

På kamerans baksidan sitter en 3,2-tums pekskärm med en upplösning på 2,1 miljoner bildpunkter. Den elektroniska sökaren har uppdaterats och har nu en upplösning på 5,76 miljoner bildpunkter.

Med låst autofokus kan kameran komma upp i 20 bilder per sekund om den elektroniska slutaren används, Antalet bilder halveras om den mekaniska slutaren används. Vill du dessutom ha följande autofokus, ja då får du nöja dig med sex bilder per sekund.

Avancerad video

SL2 har två minneskortsfack för SD-kort, kompatibla med UHS-II. Något som kan behövas med tanke på storleken på filer som kameran kan producera. Men även filmförmågan kräver en del lagringsutrymme. SL2 kan nämligen spela in DCI eller UHD 4K i upp till 60 bilder per sekund. Vid 60 bps får man nöja sig med 8 bitars 4:2:0, men går man ner till 30 bps kan man få 10 bitars 4:2:2, antingen sparat internt eller utskickat via HDMI. Du kan också välja att filma i 5K i 30 bps, då blir det i 4:3 med en 1,6x beskärning av sensorn. Leicas L-Log gamma kan användas med alla 10-bitarslägen.

Även om de flesta förändringarna har skett på insidag har Leica också förbättrat vädertätningen som nu når IP54. Greppet är aningen omformat och på baksidan finns kontroller som påminner kompakten Q2.

Priset för SL2 hamnar på cirka 68500 kronor.