Utställning

Lennart Nilsson 100 år – firas med porträttutställning

Lennart Nilsson, 40-tal, och sångerskan Zarah Leander, Stockholm 1957. Foto: Lennart Nilsson/Lennart Nilsson Photography
Dag Hammarskjöld, 1953. Foto: Lennart Nilsson Photography
Calle Schewens vals, Håtö Svansar, 1949. Foto: Lennart Nilsson Photography
Evert Taube, Sjösala 1953. Foto: Lennart Nilsson Photography
Ingrid Bergman, Paris 1957. Foto: Lennart Nilsson Photography
Inga Tidblad, Stockholm 1952. Foto: Lennart Nilsson Photography
Filmteamet bakom Ingmar Bergmans film u201dSkammenu201d, Fårö 1967. Foto: Lennart Nilsson Photography
Birgit Nilsson i rollen som Elektra, Stockholm 1966 Foto: Lennart Nilsson Photography
Max von Sydow, Fårö 1967. Foto: Lennart Nilsson Photography

Lennart Nilsson skulle ha fyllt 100 år i år, något som firas med en utställning på Falsterbo Konsthall med runt 100 av hans porträttbilder.

Med sina bilder inifrån människokroppen blev fotografen Lennart Nilsson känd över hela världen. Ett av hans mest kända verk är boken Ett barn blir till. Men Lennart Nilsson har även fotograferat helt andra bilder, bland annat porträtt, något som nu i sommar visas för allmänheten på Falsterbo Konsthall.

Curator Johan Pettersson skriver i förordet till boken "Portraits" om hur Lennart Nilsson själv sänder en hälsning från sin ungdom med sitt eget självporträtt, ett av alla de bilder som ställs ut på utställningen med runt 100 av hans porträttbilder, där det äldsta porträttet på utställningen är från 1945.

Så här beskriver Anne Fjellström, vd för Lennart Nilsson Photography, hans fotografisk insats och den kommande utställningen:

Max von Sydow, Fårö 1967.
Birgit Nilsson i rollen som Elektra, Stockholm 1966

Utställningen har vernissage lördagen 2 juli klockan 13–16 därAnne Fjellström från Lennart Nilsson Photography och konsthallschef Johan Petterson intervjuas av Per Lindström, journalist och fotograf och tidigare professor i bildjournalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Utställningen pågår till 25 september 2022.