Prylnyhet

LG skapar superskärm tillsammans med Apple

LG har skapat Ultrafine 5K 27", en 5K-skärm som är tänkt att användas med den nya MacBook Pro som lanserades förra veckan. En dator som säkert kommer att finnas i många fotografers väskor framöver.

Apple-datorer har historiskt sett varit populära hos fotografer och andra yrkesgrupper som arbetar mycket med bild. Den nya skärmen är tänkt att användas tillsammans med den lika nya MacBook Pro från Apple. Skärmen på den bärbara datorn har redan, enligt Apple, 25 procent fler färger och 67 procent högre kontrast. Men vill man få ut max av sina MacBook Pro ska man alltså koppla ihop den med den nya skärmen från LG. Det ryktas också om att LG-skärmen kommer att ersätta Apples egna skärmar, men det finns ingen officiell information om det än.

Överlappar med Adobe RGB

27-tumsskärmen har en upplösning på5120 x 2880 och ska klara av att visa 99 procent av färgrymden P3. Det är en färgrymd som är tänkt främst för de som arbetar i filmbranschen, men den överlappar till stor del med Adobe RGB.Sammankopplingen med en dator sker via en Thunderbolt 3-kontakt.

Det kommer även att komma en 4K-variant i 21,5 tum för den som vill ha en mindre skärm eller som vill ha en skärm som är kompatibel med en äldre dator.

Den mindre skärmen finns att beställa redan nu och kostar 700 dollar vilket motsvarar ungefär 6300 kronor. Den större och mer högupplösta varianten kostar 1300 dollar vilket motsvarar 11700 kronor. Den finns dock inte att beställa ännu och kommer troligen under december månad.

Läs alla specifikationerna här.