programvara

Lightroom för Apple M1 & Windows 10 ARM släppt

Adobe släpper nu en ARM-optimerad version av Lightroom, som fungerar med Apples nya M1-chip och WIndows 10 med ARM-processorer, tillsammans med flera buggfixar.

Photoshop uppdateras nu till version 22.1 med flera buggfixar och HEIC-stöd i Windows, samtidigt som Camera Raw uppdateras till version 13.1 med stöd för flera kameror.

Även uppdateringen till Lightroom Classic innehåller senaste Camera Raw tillsammans med buggfixar.Några nyheter i M1-versionen är stöd för Apple ProRAW, nya Lightroom-widges för iOS14.

Uppdateringen täcker bland annat en del av de buggar som upptäckts i samband med Apples uppdatering till MacOS Big Sur, något som Kamera Bild rapporterade vid släppet av Big Sur, och som du kan läsa mer om i artikelnDärför ska du vänta med att uppdatera till Big Sur samtMacOS Big Sur släppt – se vilka program som fungerar.

Lightroom för M1 och ARM

Men den kanske största nyheten är att Lightroom (ej dektop-programmet Lightroom Classic) nu är fullt optimerat för Apples nya M1-processor som är baserad på ARM, "Apple Silicon", vilket gör att programmet nu kan dra nytta av fördelarna hos den nya processorarkitekturen som finns i nya MacBook Air M1, MacBook Pro M1 samt Windows 10 ARM.

Apple meddelar samtidigt att Lightroom Classic och Camera Raw fungerar bra med emuleringen av programmen i Rosetta 2, och att nya M1-versioner av dessa program kommer att släppas så snart de är klara.

Photoshop finns sedan november som betaversion för Apple M1 och Windows ARM, tillgänglig under betaversioner i CC-appen.

Kolla även in vilka program som fungerar för Apples nya macOS Big Sur, det macOS som krävs för Apples datorer med M1-processor.