programvara

Lightroom Mobile – nu med stöd för råformat

Nu finns det möjlighet i Lightroom Mobile för IOS-användare att göra lokala justeringar i bilden, både linjära och radiella.
Här justeras bilden radiellt i Lightroom Mobile.
För dig som använder Android består uppdateringen av att den inbyggda kameran har fått en ny pro-inställning.

Gratisappen Lightroom Mobile har uppdaterats, både till IOS 2.4 och Android 2.1. Iphone-användare kan nu importera foton i råformat och redigera dem direkt. Android-användare får en ny kamerafunktion.

Adobe presenterar några nyheter för Lightroom Mobile, som kommer i nya versioner både för IOS och Android.

För dig som använder Android består uppdateringen av att den inbyggda kameran har fått en ny pro-inställning.

Med den nya funktionen ”Raw technology preview” går det för dig med en Iphone eller en Ipad att direkt importera foton i råformat och redigera dem. Råfilen som har importerats till en Iphone synkroniseras även med Lightroom på övriga enheter, till exempel dator eller webb. Lightroom Mobile stöder dessutom samma råfiler som datorversionen och Adobe Camera Raw.

Går att göra lokala justeringar

Den nya uppdateringen ger Apple-användare även möjlighet att genomföra lokala justeringer med linjära och radiella urval. Det blir även möjligt att använda genvägar med tangentbord kopplade till Ipads, lägga in copyright i importerade foton och slå på linsprofiler.

För dig som använder Android består uppdateringen av att den inbyggda kameran har fått en ny pro-inställning som gör det möjligt att kontrollera stängningshastighet, ISO, vitbalans och fokus manuellt. Dessutom har möjligheten att exportera filer i full upplösning förbättrats.