programvara

Lightroom uppdateras för både dator och mobil

Adobe uppdaterar Lightroom till version 6.8, med bland annat en ny referensvy i modulen "framkalla". Även Lightroom Mobile för Ios och Android uppdateras, med ett nytt gränssnitt.

I samband med uppdateringarna av programmen passar de även på att släppa version 9.8 av Adobe Camera Raw för ökat råformatsstöd.

I senaste numret av Kamera Bild kan du dessutom läsa en exklusiv intervju med Lightroom-teamets utvecklingschef Tom Hogarty, om hur programmet skapades, utvecklats och dess framtid.

I referensvyn i modulen Framkalla kan du jämföra bilder som ska ha samma utseende bredvid varandra.

Nya Lightroom CC 2015.8 (6.8) har nu fått en referensvy i sin Framkalla-modul. Funktionen låter dig jämföra två olika bilder som du redigerat för att dessa ska se likadana ut, rent redigeringsmässigt. Funktionen underlättar när du ska redigera flera olika bilder från ett och samma tillfälle, som även ska ha samma visuella intryck med exempelvis vitbalans.

Nytt är även möjligheten att zooma för att passa eller zooma för att fylla, vilket är användbart vid användning av bildkskärmar med 4K eller 5K-upplösning. I tidigare versioner fyllde inte luppbilden helt.

Lightroom Mobile har nu fått ett nytt gränssnitt, bättre information om bilden samt ett PRO-läge vid fotografering.

Lightroom Mobile

Även Lightroom Mobile uppdateras till version 2.6 för Ios och 2.2.2 för Android. Nyheterna är ett nytt användargränssnitt, en ny info-sektion, ny bildfunktion, kamera och objektivsupport samt buggfixar.

De verktyg som oftast används tillsammans är nu grupperade för snabbare åtkomst. Tanken är även att man nu enklare ska kunna redigera bilder med en hand, bland annat genom att hålla ned ett finger i stället för att använda flera.

I info-sektionen har det tillkommit en del funktioner. Här kan du nu bland annat ändra titel, skriva bildtext och lägga till copyright, poängsätta och flagga, samt se mer bildinformation.

Nytt är även det nya gränssnittet för kameran för Ios-versionen, något som redan funnits för Android-versionen. Främsta förbättringarna är den ökade möjligheten i PRO-läget, som låter dig göra fler inställningar för att få rätt bildeponering.