Prylnyhet

Ljusstark normalzoom till Pentax kommande fullformatare

Att det kommer att komma en kamera med småbildssensor under varumärket Pentax är det kanske inte så många som missat. Den skulle ha kommit i oktober, men har skjutits upp. Nu lanserar man istället det normalobjektiv som är tänkt att användas med den nya kameran.

HD Pentax-D FA 24-70 F/2,8 ED SDM WR är det tredje objektivet för fullformatskameror som Pentax lanserat sedan det blev känt att de även skulle lansera en digital fullformatskamera. De två tidigare, ett 70-200mm f/2,8 och ett 150-450mm f/4,5-5,6, kom i vintras. Men för att få en kamera som kan utnyttja objektiven fullt ut får Pentaxfotografer alltså vänta tills i vår på lanseringen av kameran somskjutits upp.

Vädertätat objektiv

Objektivet som lanseras i dag är, som man kan utläsa av namnet, vädertätat, har ED-element för att förbättra bildkvaliteten och är bestyckat med Pentax SDM-fokusmotor (Silent Direct-drive Motor) som har Quick-Shift-fokus, alltså att man när som helst kan vrida på fokusringen för att gå över till manuell fokus.

Pentax HD-beläggning används även på det här objektivet som är en antireflexbehandling som används på flera av Pentax bättre objektiv.Enligt Jim Malcom som är VD för Ricoh (som äger varumärket Pentax) i USA har de satsat på att göra objektivet utifrån yrkesfotografers krav på skärpa, snabbhet och byggkvalitet.

Kommer i slutet av oktober

Även om objektivet är tänkt att användas med den kommande fullformataren går det så klart även att använda det tillsammans med Pentax aps-c-kameror, då kommer brännvidden att motsvara 37-107mm.

HD Pentax-D FA 24-70 F/2,8 ED SDM WR kommer att börja levereras i slutet av oktober och priset kommer att hamna på 15499 kronor.