Prylnyhet

Ljusstark trio för fullformat från Nikon

NIkon lanserar idag tre nya objektiv. En fast vidvinkel, ett rejält supertele och en stabiliserad uppgradering av en gammal favorit.

Nikons 24-70 f/2,8 har varit en favorit bland många Nikonfotografer sedan den lanserades 2007. Nu kommer nästa version, AF-S 24-70 f/2,8E ED VR. Som namnet antyder har det alltså utrustats med bildstabilisering, enligt Nikon själva ska det medge fyra steg längre slutartider utan att kameraskakningarna blir märkbara. Men även den optiska konstruktionen är ny. Ett asfäriskt ED-glas används för att minska risken för kromatisk abberation och även få bort effekter som vinjettering.

Även autofokusmotorn är uppgraderad och ska vara 1,5 gånger snabbare än föregångaren. Bländarstyrningen är numera elektromagnetisk vilket ska ge mer exakt exponering framför allt vid snabba serietagningar. Objektivet är så kalrt även vädertätat.

Det dyker upp till försäljning i slutet av augusti och kommer då att kosta 25990 kronor.

AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR

Den andra nyheten är ett nytt supertele. Den optiska konstruktionen består av 19 element i 12 olika grupper, tre av dessa är så kallade ED-glas vilket minskar risken för kromatisk abberration. Det här är den längsta zoomen med ett fast bländartal i Nikons sortiment just nu. LIksom hos den nya normalzoomen har supertelet elektromagnetisk bländarstyrning och den senaste versionen av bildstabiliseringen vilket är trevligt på ett så pass långt teleobjektiv.

Objektivet kan även användas med en X1,4 telekonverter på en kamera som tillåter minst bländare f/8 för att autofokusen ska fungera.

Säljstart i mitten av september och priset hamnar på 16490 kronor.

AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED

Den nya fasta vidvinkeln ska komplettera den 20mm f/1,8 och den 28mm f/1,8 som redan lanserats. Den optiska konstruktionen består av 12 element i 9 grupper varav två är ED-glas och två asfäriska linselement.

Säljstart för det här objektivet är också i mitten av september och priset hamnar på 8790 kronor.