Prylnyhet

Lytro Illum – sätter skärpan i efterhand

Tekniken är inte ny och Lytro har tidigare haft en kamera med samma teknik. Nu kommer en uppdaterad, mer användarvänlig version. Kanske inget för vardagsfotografen, men en intressant utveckling för den teknikintresserade.

Lytros teknik går ut på att den fångar ljuset och registrerar från vilket håll ljuset kommer. Men den informationen går det att sätta skärpan i efterhand och även ändra perspektivet. Lytro själva säger att upplösningen är 40 megarays (megastrålar), vilket är sättet de mäter mängden ljus som kan tas upp. Bilden får en upplösning som motsvarar 5 megapixlar.

För att man ska kunna använda sig av tekniken att flytta fokus efter att bilden är tagen så krävs att bilden öppnas i en speciell mjukvara.

Objektivet har en brännvidd på 30-250mm och en fast bländare på f/2. Sensorn har växt från 1/3" till 1", alltså lika stor (eller liten, beroende på hur man ser det) som i Nikon 1-kamerorna.

Kameran har nu också fått operativsystemet Android som bas. Fotograferingslägena som erbjuds är program, iso-prioritet, manuellt och slutar-prioritet. Kameran har också en 4" pekskärm.

På grund av att den är större och har fått lite mer avancerad teknik är den dyrare än den tidigare Lytrokameran, priset hamnar på 1599 dollar, förbeställer man nu kostar den 1499 dollar och om man redan har en Lytrokamera kan man få 200 dollar i rabatt.