programvara

Mac OS Sierra skapar problem i Photoshop och Lightroom

Den senaste versionen av operativsystemet mac OS verkar ha ställt till det lite med några av Adobes program. Så här löser du problemen.

Sedan den senaste uppdateringen till mac OS (10.12) dök upp har det rapporterats ett flertal buggar som ställer till det för fotografer och andra som använder Photoshop och framför allt Lightroom.

Det bästa sättet att slippa dessa problem är att uppgradera till den senaste versionen av Lightroom ch Photoshop innan du uppdaterar ditt operativsystem, då de senaste versionerna ska fungera felfritt. Om du redan har installerat den senaste versionen av operativsystemet och sedan uppdaterar Adobeprogrammet kommer buggarna att finnas kvar.

I Lightroom är det problem med dialogrutan vid import som strular(alla menyer är inte synliga). Om du redan har uppdaterat operativsystemet ska du börja med att även uppdatera Adobeprogrammen, när du sedan går in i Importmodulen så högerklickar du på någon av de menyalternativ som finns för att sedan välja de de alternativ som du vill ha synliga.

Det finns även andra buggar som gör att det kan vara värt att uppgradera så att programmet blir stabilare. Bland annat går det inte att fotografera med kameran inkopplad i datorn och på så sätt få in bilderna direkt i Lightroom. Läs mer om vilka buggar som uppstår här.

I Photoshop verkar problemen vara förhållandevis enkla att lösa, där är det nämligen kommandot för att aktivera Siri som krockar med kortkommandot för att välja verktyget förstoringsglaset. Det här avhjälps enklast med att gå in i systeminställninganra och byta kortkommando för Siri.

Rekommenderar inte att uppdatera

Om du har en version av Lightroom som är 5 eller äldre så rekommenderar Adobe att du inte uppdaterar till det nya operativsystemet. Om du ändå vill uppdatera ditt operativsystem, ja då får du uppdatera ditt Lightroom också.