BILDREDIGERING

Macbook Air M3 passar lättvikts-redigering – kan släppas i mars

För resande kreatörer med krav på vikt kan kommande Macbook Pro M3 vara lösningen – med kombinationen låg vikt och hög prestanda till lägre pris än Macbook Pro-modellerna.

I oktober 2023 släppte Apple sin tredje generation av "Apple Silicon", alltså Mac-datorer med den nya M3-processorn. M3-processorn uppges även vara upp till 30 procent snabbare vid vissa operationer samt renderingsfunktioner som hårdvaruaccelererad ray tracing och mesh shading, samt algoritmer för bättre videohantering.

Det som inte släpptes då var en M3-version av den lättare Macbook Air – där får vi fortfarande nöja oss med M2-processorn, som förvisso fungerar bra för enklare till medeltung bild- och videoredigering. 

Men nu kommer nya spekulationer från Bloombergs Mark Gurman som tidigare haft rätt i sina antaganden – att Apple kommer att släppa nya Macbook Air-modeller i 13 och 15 tum med den snabbare M3-processorn redan i mars 2024.

Just nu kostar Macbook Air M2 runt 24 000 kronor och har en vikt på 1,25 kilo, medan en Macbook Pro M3 på 16 tum startar på 37 000 kronor – med en vikt på runt 2,1 kilo. De nya MacBook Air-modellerna med M3 förväntas väga ungefär lika. 

Detta innebär att du som arbetar som fotograf, kreatör eller med video får möjlighet att dumpa dryga kilot, något som kan vara viktigt för den som reser mycket, har begränsat med utrymme, eller helt enkelt inte behöver kraften hos Macbook Pro som främst behövs hos medeltung till tung bildredigering – men ändå vill ha snabbheten som M3-processorn erbjuder – till ett lägre ingångspris.