Prylnyhet

MacBook Pro med Apple Silicon M2 kan släppas redan i höst

Apple Silicon M2, det som troligen är efterföljaren till de M1-chip som sitter i de nya MacBook Pro-modellerna, kan dyka upp redan i höst.

Tekniksajten Digitimes har släppt ny information från halvledarbranschen kring kommande produktioner av kretsar för processorer. I sin rapport skriver de att halvledaren TSMC kommer att påbörja volymproduktion av en ny 4-nanometersteknik redan under fjärde kvartalet 2021 – tidigare än planerade 2022. Apple Silicon M1 bygger på 5 nm-teknik.

Apple ska enligt källan ha bokat upp tillverkningen av den nya generationen processorer, vilket alltsåtros vara "Apple Silicon M2", uppföljaren till M1-chippet som vi såg i de nya MacBook Pro-, Mini- och Air-modellerna som släpptes under november förra året.

Namnet "M2" är inte är bekräftat, även "M1X" är en förteckning som nämnts.Det finns också en möjlighet att en ny MacBook Pro på 14 tum släpps med en vidareutvecklad M1-version med fler kärnor, M1X, medan M2 då möjligen släpps till den snabbare 16-tumsversionen.

Halvledarbrist ställer till det

Men de fotografer som väntar på att uppgradera sin dator till en dator med M2-chip kan få vänta. Just nu råder halvledarbrist, något som påverkar just volymproduktionen av processorer, samtidigt som pandemin ställer till det för övriga komponenter och olika faser i tillverkningsprocessen.

Trots det fina mottagandet av prestandan hos Apple Silicon M1 har Apple haft en del problem, främst gällande sitt nya operativsystem Big Sur, som går att köra på de äldre Intel-baserade MacBook Pro-modellerna men är ett krav för de ARM-baserade MacBook Pro-modellerna med M1-processor.

Apple Silicon Big Sur

Flera råkade ut för brickade datorer på vissa specifika och äldre Mac-modeller, något som gjorde att datorns hårdvara gick sönder och resulterade i en oanvändbar dator. Ett annat skäl var och är fortfarande de program som ännu inte är kompatibelt med M1-processorn, vilket gör att man antingen får köra dessa i emuleringsläge eller att de inte är kompatibla alls.