Prylnyhet

Macbook Pro med pekskärm kan komma under 2025

Apple har sedan en tid tillbaka skapat prototyper av pekskärmar integrerade med sin bärbara Macbook-serie, något som vara av stor nytta för kreatörer.

Motståndet för att skapa en bärbar Macbook med pekskärm har varit stort hos Apple. Bland annat har utvecklarna ansett att de funktioner som redan finns är tillräckliga, och tidigare vd Steve Jobs själv satte agendan när han 2010 konstaterade att "pekytor vill inte vara vertikala", alltså att ytor där man använder fingrarna är uttröttande för armarna om man måste hålla den uppe för att peka.

Men nu kommer informatiom om att Apple ändå kan vara redo att ta utvecklingen ett steg till – längre än man gjorde med den nu försvunna "touchbar"-funktionen som var en sorts pek-input, om än horisontell. Ingenjörer på Apple, bland andra Craig Federighi, har bekräftat att man har arbetat med prototyper av Macbook-datorer som har just pekskärmsfunktionalitet.

En möjlig implementation av pekskärm skulle kunna vara i samband med nya OLED-paneler, liksom en utvecklad design som kan lösa Steve Jobs farhågor med trötta armleder. En utplattad Macbook Pro skulle exempelvis kunna roteras för att användas som en grafisk ritplatta med integrerad skärm, och i praktiken också kunna ersätta andra tillbehör som ytor med penna för bildredigering och designarbete.

I och med integreringen i modellprogrammet för Macbook Pro skulle även datorkraften finnas för avancerad och tung bild- och videoredigering, något som skulle kunna ge en funktionell helheltslösning för kreatörer med krav på mobilitet och pekhantering.

Om Apple kommer att lansera en dator med pekskärm är fortfarande obekräftat, men många tippar på att 2025 skulle kunna vara tidigast vi eventuellt får se det hända.