Fotograf

Magnumfotografen Elliott Erwitt är död

Elliott Erwitt under en boksignering i Vienna, juni 2012.

Elliott Erwitt har haft flera kända ansikten framför sin kamera, politiker och ikoner som Marilyn Monroe. Nu har den amerikanska Magnumfotografen gått bort, 95 år gammal.

Även om Elliott Erwitt har dokumenterat en mängd olika händelser, som begravningen av John F. Kennedy 1963 eller porträtterat ikoner som Marilyn Monroe, är det kanske hundarna många kommer att minnas honom för. Elliott Erwitt gillade att fotografera hundar i alla möjliga situationer, gärna i relation till sina hussar och mattar vilket ofta skapade humoristiska bilder.

Elliott Erwitt gillade att fotografera hundar i alla möjliga situationer.

Elliott Erwitt föddes i Paris 1928, av ryska föräldrar. 1939 emigrerade familjen till USA där Elliott Erwitt blev intresserad av fotografi. På 50-talet värvades han till Magnum Photos av legendaren Robert Capa, och Erwitt jobbade bland annat för tidningar som Collier’s, Look, LIFE och Holiday. I den rollen träffade han flera kända personer, men det tycktes inte beröra honom nämnvärt:

”Att ta bilder av kändisar är precis detsamma som att ta bilder av okända. Framförallt, låt dig inte skrämmas. Kom ihåg att även de mest uppjagade kändisarna borstar tänderna innan de går och lägger sig”, sa han vid ett tillfälle.

Elliott Erwitt dog i sitt hem i New York den 29 november. Han blev 95 år gammal.