Fotografer

Magnus Lindbom utsedd till Årets naturfotograf 2022: "Teknisk briljans och närvaro"

Höst i Rapadalens delta, utsikt mot fjället Skierfe.

Naturvårdsverket har nu utsett Årets naturfotograf för det 32:a året i rad. Priset går till landskapsfotografen Magnus Lindbom för hans skildringar av den svenska fjällmiljön.

Priset Årets naturfotograf har delats ut av Naturvårdsverket i 32 år och årets pristagare är landskapsfotografen Magnus Lindbom. Magnus har fotograferat i över tjugo års tid och hans främsta motiv är den svenska fjällvärlden.

Fjället Niak i Sareks Nationalpark, fotograferat i april 2020.

Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket, beskriver motiveringen till deras val av pristagare så här:

– Magnus Lindbom får priset för sina skildringar i bild av den svenska fjällvärlden. Lindboms fotografier sätter de storslagna fjällvidderna i fokus. Med teknisk briljans och närvaro förmedlar han ljusets och årstidernas prägel på landskapet. Genom sina fotografier, från envist genomförda enmansexpeditioner, låter han betraktaren få följa med till de mest avlägsna delar av vår svenska fjällvärld. Där förvandlar han vildmarkens skönhet till en källa där vi finner viktig inspiration.

Magnus LIndbom

Intresset för den mer höglänta terrängen upptäckte Magnus vid en vandring i Kebnekaisefjällen och det var där han insåg att det var det han ville ägna sig åt. Magnus är uppväxt i Stockholm men bor numera i Östersund i Jämtland.

Höst i Pärlälvens naturreservat.

– Det är en ära att tilldelas priset Årets naturfotograf. Jag har tillbringat år av mitt liv ensam i den svenska fjällvärlden med kameran. I sökandet efter ljuset har jag under mina långa och många gånger krävande äventyr fått uppleva både stora och små ögonblick. Genom mitt arbete som fotograf vill jag skildra och förmedla dessa speciella ögonblick i vildmarken, säger Magnus Lindbom.

Prissumman som tilldelas vinnaren av Årets naturfotograf är 25000 kronor.