Utställning

Magnus Wennman ställer ut på Fotografiska

Utställningen In Between, med bilder av Magnus Wennman, visas på Fotografiska fram till den 26 oktober. Foto: Magnus Wennman
Foto: Magnus Wennman
Magnus Wennman blev Årets fotograf 2014 när Årets bild avgjordes i Sundsvall den 9 mars. Foto: Sara Strandlund

Den flerfaldigt prisbelönade fotografen Magnus Wennman vill med en serie bilder skildra den svåra vardagen för de många fattiga i Indien. Från den 3 oktober visas bilderna på Fotografiska i ett samarbete med organisationen Hand in Hand.

, som till vardags är fotograf på Aftonbladet, ställer under oktober ut sina bilder på Fotografiska.

Magnus Wennman
Magnus Wennman, fotograf.

Det gör han med en ny serie bilder som vill visa hur det ser ut för de många fattiga i Indien, som lever i botten av samhället i en av världens största ekonomier.

– För mig har det här arbetet handlat om att uppmärksamma människor som annars aldrig syns i media eller larmrapporter. Det finns ingen större dramatik i fattigdomen, den är bara grå och konstant. Det är människorna mitt emellan. Det har varit viktigt att på ett ärligt sätt dokumentera de här människornas vardag. En vardag de flesta väljer att blunda för, säger Magnus Wennman.

”Behövs hjälp”

Projektet sker i samarbete med organisationen Hand in Hand, som är en ideell förening som arbetar för att ge människor som lever på samhällets botten en långsiktig väg ut ur fattigdomen.

Det gör organisationen bland annat genom att skapa arbeten för familjens vuxna så att barnen får möjlighet att gå i skolan.

Verksamheten bedrivs framför allt i Afghanistan, södra och östra Afrika samt Indien där Magnus Wennman vid två tillfällen har dokumenterat ett byprojekt i Tamil Nadu.

– Man kan tycka att den indiska ekonomin blomstrar och att de själva bör ha förmågan att ta tag i problemet med den inhemska fattigdomen – men med tanke på den snabba befolkningstillväxten och att det i dag finns 300 miljoner personer som lever på under 1,25 USD om dagen så behövs det hjälp för att nå en förändring, säger Charlotte Bohman som är generalsekreterare för Hand in Hand Sweden.

Årets fotograf fyra gånger

Utställningen In Between kommer att invigas den 2 oktober då Hand in Hand har en välgörenhetsgala. Därefter visas bilderna fram till den 26 oktober på Fotografiska.

Magnus Wennman utsågs senast i mars till Årets fotograf 2014, något han även utsetts till 2009, 2011 och 2013. Han har också vunnit två utmärkelser i World Press Photo Award.

Webb-tv: Magnus Wennman om att bli Årets fotograf