Nyhet

Malmös Fotodag: "Jag älskar den här bilden!"

Calle Rosenqvist, Malmös Fotodags konferencier, tillsammans med prisvinnaren Tom Landgren, samt två av dagens talare och fotografer Iwona Podlasińska och Danny Clifford.

Bildkritik från scenen, sex spännande föreläsningar om foto och de senaste fotoprylarna att klämma på under Malmös Fotodag – nästa chans blir i Göteborg och Stockholm.

Kamera Bilds och Zoom Fotoresors succéevent "Sveriges Fotodagar" är tillbaka – och först ut var Malmös Fotodag den 7 september med runt 350 personer på plats under dagen. På fotodagen talade sex inspirerande fotografer om sina bilder, projekt och bildtänk.

På plats fanns även hel del tillverkare där fotodagens besökare fick möjlighet att kolla in de senaste kamerorna, objektiven, alla möjluga tillbehör och annan kringutrustning som skärmar, stativ, väskor och skrivare. Även Fotografiska Föreningen i Malmö var på plats under dagen och berättade om sina aktiviteter.

Sex spännande föredrag

Under Malmös Fotodag fick besökarna lyssna på sex fotografer som berättade om sin fotografering.

Johan Hammar, utnämnd till Årets Naturfotograf av Naturvårdsverket, är biologen som blev fotograf, och filmare, och guidade oss genom sötvatten och bilder under vattnet.

Jonas Classon,fångade publiken i föredraget ”Fåglar i vått och torrt” bjuds man som besökare på en djupdykning i Jonas Classons olika fotoprojekt. Steg för steg berättar han om hur en bildidé kan bli förverkligad.

Hans Strand,mästaren på landskap som även fått den ärofyllda utmärkelsen Hasselblad Master Award och vunnit årets pandabok, föreläste om hur han fångar sina landskap på bild. Föreläsningen han gavvisade hela hans professionella karriär från 1990 till idag.

Tom Svensson tog med oss till Sydsudan vi där vi får följa med på en räddningsaktion där tre schimpanser räddas från fångenskap och den illegala handeln.

Iwona Podlasińska pratade om sitt sätt att ljussätta bilder, hur man blandar naturligt och studioljus och skapar stämning i bilderna.

Danny Cliffordtog med oss bakom kulisserna hos en av världens främsta musikfotografer och vi får höra berättelserna bakom bilderna på några av världens största artister.

Fågelfotografen Jonas Classon var en av de sex föreläsarna på Malmös Fotodag.

Internationella talare på scen

Nytt för i år var dels att fotodagen bjöd på en internationell närvaro, denna gång av barnfotografen Iwona Podlasińska från Polen, tillsammans med brittiska Danny Clifford som visade upp sina bilder från rockstjärnor från upp till 40 år tillbaka.

Den andra nyheten för årets fotodagar är möjligheten för deltagarna att skicka in bilder för diskussion på scenen med möjlighet att få bildkritik från några av våra fotografer. På scenen diskuteradeIwona Podlasińska och Danny Clifford under ledning av moderator Calle Rosenqvist från Kamera Bild kring fem utvalda bilder av alla bidrag som skickats in.

Iwona Podlasińska (mitten) och Danny Clifford (höger) talar bildkritik tillsammans med fotodagens konferencier Calle Rosenqvist (vänster).

Kritiken och diskussionen kring bilderna var mycket uppskattad, med möjlighet för fotografen själv att kommentera sin bild och diskutera vidare kring hur han eller hon tänkte när bilden togs.

– Jag älskar den här bilden, men jag skulle nog rätat upp den där linjen, var en av kommentarerna från Danny Clifford kring vinnarbilden, tagen av Tom Landgren.Som tack för att vi fick diskutera hans bild vann Tom en årsprenumeration på Kamera Bild och ett presentkort hos Zoom Fotoresor.

Vinnarbilden i Malmö Fotodags scenkritikstävling.

Det stora antaletdeltagare på Iwonas och Dannys föreläsningar visar att det finns ett stort intresse att influeras även av internationella fotografer.

– Att lyssna på vad utländska fotografer har att säga om sin fotografering och hur de ser på sina verk är både lärorikt och intressant. Iwona höll en inspirerande föreläsning med många tips för den som söker allt från atmosfär till en speciell känsla. Dannys föreläsning var också intressant, med flera medryckande historier om galna fotosituationer och möten med stora rockstjärnor, säger fotodagens konferencier Calle Rosenqvist.

Iwona Podlasińska kommer även att föreläsa på Stockholms Fotodag klocka 14 den 16 november. I sin föreläsning kommer hon berätta mer ingående om hur hon tänker när hon skapar sina bilder, hur hon använder Photoshop och hur hon lägger upp sitt arbete.

Liam Gallagher, Oasis.

Danny Clifford även till Göteborg 12 oktober

Med över fyra miljoner tagna bilder är det inte en lätt uppgift som fotografen Danny Clifford, född i Londons East End, tagit sig an när han ska sortera fram sina allra bästa guldkorn till sin bildutställning »Rock Stars Don’t Smile« på Göteborgs Fotodag.

Danny Clifford har nämligen valt ut bilder från sina 40 år av händelser och totalt fyra miljoner tagna bilder till endast 15–20 stycken. Det låter som en omöjlighet, men blir till verklighet när Kamera Bild frågar Danny Clifford om han vill ställa ut sina bilder på Sveriges Fotodagar, och är öppen för alla att skåda, även besökare utan biljett.

Men bilderna är bara en del av berättelsen. »När man får höra historien kring bilderna så blir de ännu mer spännande«, säger Danny till Kamera Bild när vi pratar med honom om utställningen.

Trots att Dannys fotografiska kändisfotografering började tungt med både avvisningar, utkastningar och portningar så hade han vid 20 års ålder träffat fler musikaliska stjärnor än vad de flesta gör under en hel livstid – ettnära arbete tillsammans med Queen, The Who, The Rolling Stones och Amy Winehouse för att nämna några.Och nu 40 år senare har han arbetat med de flesta i branschen.

Amy Winehouse, backstage vid BBC Radio Jazz Awards.

Ställer ut sina bilder

Under Sveriges Fotodagar har du som besökare nu möjligheten att skåda några exklusivt utvalda bilder från Dannys enorma arkiv. Bland de utvalda bilderna kan du se bilder på bland andra Bob Dylan, Amy Winehouse, Freddie Mercury från Queen, Rolling Stones och AC/DC. Tillsammans med varje utställd bild finns även en kortare historia som berättar mer om bakgrunden till bilden.

– Utställningen och föreläsningen tycker jag borde heta »Rock Stars Don’t Smile«. Namnet refererar till en av mina fotograferingar med Liam Gallagher i Oasis, och det som hände vid den –och går att läsa vid bilden på utställningen. “You told me to smile. Rockstars don’t fucking smile”, sa han och pekade finger åt mig.

Danny Clifford håller sin föreläsning klockan 16 på Göteborgs Fotodag och kommer berättar vidare om hur han lyckats med sin fotografering.De utställda bilderna finns även tillgängliga till försäljning.

Mer inspiration, mer kamera, mer foto

I samma anda som de fyra tidigare fotodagarna så bjuds besökarna på en blandning av unika föreläsningar med kända fotografer över hela dagen, där fokus ligger på bildens styrka. Besökaren får uppleva inspirerande bilder från hela världen, tipsas om allt från kompositioner och bildtänk till hur man själv kan utveckla sin egen fotografering.

På fotodagen finns även chansen att klämma, känna och prova fotobranschens senaste prylar och ta del av erbjudanden. Som besökare får man även möjlighet att ta sin egen fotografering till nästa nivå genom att boka en portfolio review, samt träffa andra likasinnade för att diskutera det vi alla brinner för – fotografering.

Göteborgs Fotodag 2018, Chalmers.

Förutom de inspirerande föreläsningarna kommer varje fotodag att ha en paneldiskussion på scenen, där några av dagens fotografer diskuterar aktuella ämnen inom foto, med möjlighet till frågor från publiken. Dessutom kommer även en portfolio review hållas live från scenen, där fotograferna resonerar kring några bilders styrkor, svagheter och hur fotograferna själva skulle ha tagit, beskuret eller efterbehandlat bilden – en ovärderlig möjlighet att få hoppa in i vår fotodags fotografers tankar kring bilder.

Mats Alfredsson pratar om sin passion – gatufoto – under Stockholms Fotodag 2018.

Deltagarna guidas genom dagen av Kamera Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist, som är fotodagarnas konferencier.

– Med våra tidigare fotodagar i bagaget är det bara att konstatera att vi lyckats skapa ett spännande forum där alla vi som älskar fotografering kan mötas för att utbyta tankar och idéer. Många vill få inspiration till sin fotografering, både genom att lyssna på hur andra fotografer tar sina bilder och kommer på sina bildidéer, men även genom att kolla in vad den senaste tekniken har att erbjuda. Extra roligt att ser är att samtalen fortsätter efter föreläsningarna, att både besökare och föreläsare sätter sig vid scenkanten för att diskutera olika infallsvinklar kring just ämnet foto. Genom att inspireras av andra kan man utveckla sig själv för att blir bättre på att ta de bilder man själv brinner för att fånga, säger Calle Rosenqvist.

Sveriges Fotodagar

Under samlingsnamnet Sveriges Fotodagar hittar du våra kommande fotoevent. På hemsidan www.sverigesfotodagar.se hittar du vidare till mer ingående informatiom om de tre orternas föreläsare och det senaste schemat.

Malmö: 7 september 2019, 08.30–17.30, Slagthuset MMX, Carlsgatan 12E

Göteborg: 12 oktober 2019, 08.30–17.30, Chalmers Konferens, Chalmersplatsen 1

Stockholm: 16 november 2019, 08.30–17.30, Nacka Strandsmässan, Augustendalstorget 6

Priser

Mässdelen och utställarna är gratis att besöka för att kolla in de senaste kameraprylarna.

Heldag, alla föreläsningar: 195 kronor (rabatterat pris tom 30 juni).

Ordinarie pris: 395 kronor.

Mer information om Sveriges Fotodagar hittar du på:

Sveriges Fotodagar arrangeras av Kamera & Bild och Zoom Fotoresor.

www.malmosfotodag.se

www.goteborgsfotodag.se

www.stockholmsfotodag.se

www.sverigesfotodagar.se