https://www.kamerabild.se/nyheter/man-m-ste-kriga-f-r-bilden-varje-dag
35218
Nyheter
Nyhet

"Man måste kriga för bilden varje dag"

Totalbetyg

Roger Turesson, en av Sveriges mest meriterade pressfotografer, lägger kameran på hyllan och blir istället ny bildchef på Dagens Nyheter. - Det är väldigt kul, säger han. DN har en av Sveriges bästa fotoavdelningar och jag tror att vi kan vässa bildjournalistiken ännu mer.
  • Publicerad 14 år 6 månader
    2007-12-12 12:14

Roger Turesson.

Vilka områden är mest angelägna att arbeta med?

- Det är viktigt att vi har tydliga mål med våra bilder. Vi måste göra klart för oss själva vad vi vill satsa på och varför vi gör det.

Och rent bildmässigt, vad är viktigt för en bra pressbild?

- Att journalistiken, innehållet, utgör själva botten i bilden. Formen får aldrig bli det viktigaste.

Är det ett problem i dagens bildjournalistik?

- Det är aldrig helt svart eller vitt, men de senaste 15 åren har TV tagit över det omedelbara, raka bildberättandet. Därmed har estetik och komposition blivit en viktigare del i stillbilden. Idag kan vi se bildjournalistik på konstgallerier. Det behöver inte vara ett problem, men det kan vara det om innehållet blir underordnat.

Du har varit en mycket aktiv fotograf genom åren. Du var med och startade bildbyrån Moment Agency och du har frilansat mycket, bland annat för DN. Hur känns det att sluta fotografera?

- Det är en förutsättning för att jag ska kunna sköta mitt jobb. Som bildchef på en stor dagstidning måste man kriga för bilden varje dag. Men jag slutar inte att fotografera helt, jag kommer ju att ta mina privata bilder fortfarande.

Du har ett förflutet inom kvällstidningsvärlden. Ska man se det som ett tecken på att DN ändrar sin bildstil åt kvällstidningshållet?

- Nej. DN har ett bra bildberättande som vi ska bygga vidare på och utveckla.

Under de senaste åren har du fungerat som mentor och bollplank åt en rad andra framgångsrika fotografer, bland andra Sanna Sjöswärd när hon arbetade med sin omskrivna bok Rötter. Tycker du inte att det är lite synd att ge upp den rollen?

- Men det gör jag inte. Nu får jag ju alla DN-fotograferna att vara bollplank för.

Roger Turesson är 51 år och fick sin första fasta anställning som fotograf 1983, på Expressen. Han var baserad i USA 1988-91 och i Ryssland 1992-94. Han har också arbetat ett par år som bildchef på Expressen. Sedan 2002 har han arbetat som frilansfotograf och med utbildning.

Bland annat har han hjälpt flera tidningar att tänka om bildmässigt när formatet minskats från klassiska broadsheet (stor morgontidning) till tabloid (klassisk kvällstidning).

- När man krymper utrymmet blir bilden ett dragspel. Texterna är lika långa som tidigare, men bilderna blir mindre. Då är det viktigt att tänka om bildmässigt så att man kan behålla stora dragarbilder ändå genom att minska andra bilder i antal eller storlek. Det är ett lite annorlunda tänk.

På posten som bildchef efterträder Roger Turesson Lotta Ögren som varit tjänstledig under 2007. Tillförordnad bildchef under 2007 har varit Lars Axelsson. Lotta Ögren går till nya arbetsuppgifter på tidningen. Vi har utan framgång försökt nå Lotta Ögren för en kommentar.

Roger Turesson tillträder sitt nya jobb i januari 2008.

Roger Turesson.