Fotografer

Martin Falklind är Årets naturfotograf 2021: ”Högklassig känsla”

Martin Falklind är Årets naturfotograf 2021. Han tilldelas priset bland annat för hans arbete med filmtrilogin ”Fiskarnas Rike”.

Naturfotografen och filmaren Martin Falklind får priset Årets naturfotograf 2021, bland annat för filmtrilogin ”Fiskarnas Rike”. Priset delas ut för 31:a året av Naturvårdsverket.

Martin Falklind har i sina bilder och filmprojekt tagit med publiken ned under ytan, för att visa hur undervattensvärldar ser ut på olika platser i världen. Nu senast har han tillsammans med sitt team fokuserat på de svenska vattnen och i filmtrilogin ”Fiskarnas Rike” skildrat vattenmiljöer i vår närhet.

– Livet under ytan är en skatt som många av oss har förbisett. Om vi kunde se vad som finns därnere skulle vi troligen behandla våra vatten med större respekt, något också vi själva har allt att vinna på. Fisk är en fantastisk och förnybar resurs som inte alls behöver sina, bara vi förvaltar den rätt. Att försöka synliggöra det är min viktigaste drivkraft, säger Martin Falklind.

Tidigare vinnare

”Kall och okänd värld”

Nu hedras han med utmärkelsen Årets naturfotograf, som Naturvårdsverket delar ut till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visar kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor.

– Martin Falklind får priset då han länge har skildrat vad som händer under ytan i en relativt kall och okänd värld. Den högklassiga känslan för naturfotografi och berättande har följt tidens strömmar till allt fler kanaler, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Priset delas ut för 31:a året och prissumman är 25000 kronor.