Fotografer

Martina Wärenfeldt – svensk mästare i fotografi 2019

u2013 Den här vinsten betyder otroligt mycket för att stärka mitt varumärke, säger Martina Wärenfeldt som har utsetts till svensk mästare i fotografi 2019. Foto: Privat
I årets SM-tävling vann Martina Wärenfeldt guld, Laila Villebeck silver och Therese Asplund brons. Foto: Privat
Martina Wärenfeldt utsågs till svensk mästare i fotografi 2019. Med den här bilden vann hon guld i kategorin klassiskt porträtt: u201dThe Museu201d. Modell: Elin. Foto: Martina Wärenfeldt
Kreativt porträtt: Guld med bilden u201dCircus Dreamsu201d. Modell: Nellie. Foto: Martina Wärenfeldt
Barn: Guld med bilden u201dHarvesting Beautyu201d. Modell: Kellie. Foto: Martina Wärenfeldt
Fine Art: Brons med bilden u201dBook of Dreamsu201d. Modell: Felicia. Foto: Martina Wärenfeldt

Fotografen Martina Wärenfeldt tog hem segern när SM i fotografi avgjordes. Hennes bilder prisades med flera guldplaceringar, och med högsta totalpoäng utsågs hon till svensk mästare. ”Det känns stort och härligt. Lite omtumlande också”, säger Martina Wärenfeldt.

De som besöker Mstudio i Växjö för en fotografering kan vara säkra på att de får bilder av hög kvalitet. För bakom kameran står en svensk mästare i fotografi: Martina Wärenfeldt.

När SM i fotografi nyligen avgjordes var det Martina som fick stå överst på pallen.

– Den här vinsten betyder otroligt mycket för att stärka mitt varumärke, säger Martina och fortsätter:

– Jag får en väldigt stabil kvalitetsstämpel. Kan också tänka mig att de kunder jag redan har känner att de har investerat rätt och att de också sträcker lite på sig nu.

Klassiskt porträtt: Guld med bilden ”The Muse”. Modell: Elin.

SM-titeln hoppas hon även ska leda till att nya kunder tar kontakt med henne. Inte minst när hon snart beger sig ut på en Sverigeturné, för att hålla workshops utifrån sina konstporträtt.

– Jag hoppas att titeln kan locka deltagare som känner ytterligare förtroende för mig som föreläsare.

Kreativt porträtt: Guld med bilden ”Circus Dreams”. Modell: Nellie.

Vad tror du att juryn främst gillade med dina bilder?

– I en tävling är det många komponenter som ska stämma; uttryck och genomslagskraft, teknik och innehåll. I år hade jag lyckats bra med att få ihop flera bilder där detta stämde bra rakt igenom.

I SM-tävlingen bedöms bilderna först digitalt, där de tio bästa bilderna i varje kategori går vidare till final. Då ska bilderna presenteras utskrivna för juryn.

– Eftersom bilden bedöms utefter presentationen på utskrift, så är det otroligt viktigt att man som fotograf kan hantera bilden hela vägen fram – med färghantering och pappersval. Och just i år hade jag producerat allt själv förutom montering av passepartout, så jag är extra stolt över handarbetet, säger Martina.

Barn: Guld med bilden ”Harvesting Beauty”. Modell: Kellie.

Kommer du att delta i SM även nästa år?

– Ja, det tror jag absolut. Det är en otroligt lärorik utmaning där alla som deltar, och framför allt de som lyssnar på jureringen, växer som fotografer. Och jag är inte på långa vägar färdigväxt, säger Martina med ett leende.

I årets SM-tävling vann Martina Wärenfeldt guld, Laila Villebeck silver och Therese Asplund brons.

En tävling som är öppen för alla

SM-tävlingen arrangeras av Svenska Porträttfotografers förbund, och är öppen för alla fotografer – proffs såväl som amatörer. De tävlande ställer upp med bilder i kategorier såsom porträtt, barn och bröllop. Totalt finns det tio olika kategorier.

De fotografer som är bäst i SM, har möjlighet att bli uttagna till det svenska landslaget i den internationella tävlingen World Photographic Cup.

I årets SM-tävling vann fotografen Laila Villebeck silver och fotografen Therese Asplund brons.

Här kan du se fler av Martina Wärenfeldts bilder och här kan du läsa mer om SM-tävlingen.