Fotografer

McCurry om sitt bildmanipulerande: ”Jag är inte bildjournalist”

Under de senaste veckorna har det diskuterats mycket kring den legendariske fotografen Steve McCurry sedan det framkommit att några av hans bilder visat sig vara manipulerade. Nu har han själv uttalat som sitt arbete och ”upptäckten” av hans manipulerade bilder.

För några veckor sedan upptäckte en italiensk fotograf, som var och tittade på en utställning med McCurrys bilder, att en av dem var slarvigt manipulerad. En lyktstolpe verkade sväva och dess markfäste var en meter åt sidan. Viglione, som fotografen hette, skrev om det på sin blog och det tog inte lång tid innan ryktet spred sig. Viglione tog ner sin post men då hade redan andra börjat undersöka flera av McCurrys bilder och hittat flera som också hade spår av bildmanipulation.

Steve McCurry, som kanske är mest känd för sin bild Afghan girlsom prydde omslaget till National Geographic i juni 1985, har inte gjort några ordentliga uttalanden i frågan men igår publicerades en intervju av Time magazine där han berättar om sitt arbete.

"Jag är en visuell berättare”

Han menar att ”problemet” är att många fortfarande ser honom som en bildjournalist. Trots att han själv inte längre ser sig som en sådan.

– Jag är en visuell berättare, säger han till Times magazine, mina dagar som rapporterande fotograf från världens oroshärdar är över sedan länge.

Trots att han själv inte ser något problem med användandet av Photoshop säger han nu att han ska vara mer återhållsam i framtiden för att förhindra missförstånd.