Nyhet

Missa inte att fotografera Orioniderna 21 oktober

Orion.

Under fredagskvällen den 21 oktober kan du rikta kameran mot stjärnbilden Orion för att fånga meteorregnet Orioniderna.

Med möjlighet att se stjärnfall upp till var tredje minut är Orionidernas meterorregn något att vänta sin kamera mot kvällen den 21 oktober när regnet blir som mest intensivt. Aktiviteten pågår däremot hela tiden fram till 7 november.

Meteorregnet härstammar från Halley's komet som senast passerade den det inre solsystemet 1986 på sin 75-76-åriga omloppsbana då gruspartiklar slets loss, som årligen faller in i jordatmosfären. Dessa delar rör sig så snabbt som 66 kilometer per sekund när de brinner upp – och bilder det vi kallar för stjärnfall på himlen. Vissa partiklar kan även bilda joniserade gasspår efter sig, vilket gör att de lyser extra starka och får ett lysande spår efter sig.

Rikta blicken och kameran mot stjärnbilden orion när det är mörkt under senvkällen den 21 oktober – bäst chans till flest stjärnfall är 03–06 på morgonen 22 oktober när det är som mörkast men samtidigt intensivast.

Stjärnbilden Orion.

Snabba tips för snabba stjärnfall

1. Ladda batterierna fullt. Kylan försämrar batteriers prestanda kraftigt. Ta alltid med minst ett extra fulladdat batteri som du förvarar varmt, gärna nära kroppen.

2. Se till att du kan ha kameran stilla. Antingen med stativ eller genom att lägga den på marken.

3. Öppna upp bländaren så mycket det går så att du får in så mycket ljus som möjligt till sensorn. Välj då de låga talen: f/1,4, f/1,8, f/2,8.

4. Öka sensorns känslighet till ISO 1200–1600 för att korta exponeringstiden. Högre ISO kan fungera om du har en ny kamera eller använder fullformat.

5. Välj en lång exponeringstid, exempelvis 20 sekunder om du använder ett vidvinkelobjektiv. Kortare exponeringstid desto mindre risk för stjärnspår. Eftersom jorden rör sig blir stjärnorna streck istället för prickar vid längre exponeringstider. När exponeringen är slut och bilden tagen så exponera direkt igen för att inte missa om ett stjärnfall kommer. Till slut fångas det på bild.

6. Lägg kameran i en lufttät påse innan du går in och låt den tina inne i påsen. Annars kan kondens bildas inne i kameran som kan skada den.

7. Vrid inte objektivet i botten, då får du inte rätt skärpa i bilden. Om du vill ha stjärnorna skarpa ska du ställa in fokus på oändlighetssymbolen. På Canonobjektiv ligger evighet vid L:et på avståndsskalan. På Nikonobjektiv i mitten av oändlighetstecknet (∞).

Kameror på mobiltelefoner är vanligtvis för ljussvaga för att kunna fotografera stjärnfall.