Fotografer

Missa inte Kamera & Bilds stora fotodag i Göteborg

Mats Alfredsson pratar om sin passion – gatufoto.

Under den unika heldagen Göteborgs Fotodag den 1 december har du chansen att inspireras av kända fotografer som Serkan Günes, Therese Asplund och Tom Svensson. Under dagen visar dessutom branschens ledande tillverkare upp årets nya fotoprylar.

Snart är det dags för Kamera Bilds och Zoom Fotoresors stora inpirationsdag: Göteborgs Fotodag– Bli en bättre fotograf,1 december på Chalmers konferens, Göteborg kl 09-18. Boka din biljett här.

Dagen som börjar klockan 9 är fylld med inspiration, spännande föredrag och möjlighet att lära mer om bildskapande från några av Sveriges bästa fotografer. Dessutom får du klämma på nya fotoprylar från fotobranschens ledande tillverkare, och möjligheten att fylla på din kunskap.

Det är även möjligt att boka en portfolio reviewmed några av dagens föreläsare för att få på tu man hand få professionell feedback, tips och idéer kring dina bilder och hur du kan utvecklas inom din fotografering.

Du får förstås även träffa Kamera Bild och Zoom Fotoresor, samt ta del av flera rabatter och specialerbjudanden.Deltagarna guidadas genom dagen av Kamera Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist, som också är fotodagens konferencier.

Förboka din biljett – och läs mer om programmet»

Therese Asplund är en av de sju föreläsarna på Göteborgs Fotodag.

Detta blir den fjärde fotodagen som arrangeras av Kamera Bild och Zoom Fotoresor. Den första hölls förra hösten i Stockholm, och tidigare i höst hölls en i Hässleholm – och nu senast än en gång i Stockholm, den 17 november. Så här säger Calle Rosenqvist om Stockholms Fotodag den 17 november:

– Det är fantastiskt roligt att vi lyckats skapa ett så spännande forum där alla vi som älskar fotografering kan mötas för att utbyta tankar och idéer, och få inspiration till sin fotografering genom att höra hur andra fotografer ser på sin egen fotografering. Det är också extra roligt att samtalen fortsätter efter föreläsningarna, att både besökare och föreläsare sätter sig vid scenkanten för att diskutera olika infallsvinklar kring just ämnet vi alla brinner för. Det är fantastiskt att se, säger Calle Rosenqvist.

Här kan du läsa och se mer om Stockholms Fotodag 17 november.

Under dagen kan du även besöka tillverkarna för att kolla in årets heta fotoprylar – och få svar på dina prylfrågor.

Föredragshållare

ANDERS GEIDEMARK

Naturfotograf författare

Anders började fotografera redan som trettonåring och har sedan han tog steget till att arbeta professionellt berört många med sina bilder och sitt unika bildspråk där han med hjälp av intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden. Anders har gett ut två böcker och jobbar just nu på sin tredje bok, Sagan om Mälardalen. I sitt föredrag kommer Anders att ta oss på en resa till Costa Ricas regnskogar med sitt rika djurliv, en resa som han själv gjorde 2017.

THERESE ASPLUND

Porträttfotograf

Therese är en porträttfotograf som älskar att experimentera och testa nya saker inom foto och hon har en stor passion för ljussättning. På uppdrag från företag fotograferar Therese allt från mode och reklam till arkitektur och produkter. Therese har vunnit priser både i Sverige och internationellt, bland annat en bronsmedalj i porträtt-EM som hon tog emot på Sicilien i maj 2017. Sedan tre år tillbaka är Therese en av Sveriges sex ambassadörer för Elinchrom, som tillverkar studioblixtar som används världen över. Kom och lyssna på när hon berättar om hur några av hennes bästa bilder blev till och hur hon arbetar ute på location med att kombinera blixtljus med naturligt ljus för att skapa spännande effekter och ge bilden det där lilla extra.

MARTIN EDSTRÖM

Äventyrsfotograf journalist

Martin Edström, National Geographic-fotograf och journalist, arbetar i fronten för interaktiva berättelser och nya sätt att skapa fotografiska upplevelser. Tack vare Martins kameror, tekniska lösningar och nya idéer har han kunnat ta med publiken in i allt från familjetälten i flyktingkrisens Mellanöstern till de magiska grottsalarna i världens största grotta, Son Doong i Vietnam. Martin kommer att berätta om hur han på uppdrag av National Geographic som första fotograf i världen dokumenterade Son Doong grottan i 360° med alla de utmaningar det innebar. Hur belyser och fotograferar man ett gigantiskt grottsystem utan befintlig el och beläget två dagars vandring från närmaste civilisation och sedan producerar en interaktiv film där du via din dator kan vandra genom hela grottsystemet.

MATS ALFREDSSON

Streetfotograf

Mats Alfredsson är en internationell street fotograf, föreläsare och workshopledare. Hans passion är att dokumentera mänskliga beteenden. Alltid spontant, utan att arrangera. Bilderna speglar snabba skeenden i den offentliga miljön. Små snabba berättelser som i de flesta fall går oss obemärkt förbi. Hans fotostil är oftast väldigt nära med känslan att du själv befinner dig mitt i händelsen. I föreläsningen Streetwalk berättar han för oss vad det är som driver honom att fotografera okända människor. På gator, tunnelbanor, pubar, caféer och andra tänkbara offentliga miljöer. Är det ens tillåtet att göra det? Utan att be om lov i förväg? Hur skulle du själv reagera? Bli stolt, nyfiken eller upprörd? Var kommer frågor som moral, etik och integritet in i bilden? Men framför allt kommer Mats att övertyga oss om varför han anser det vara nödvändigt att fotografera och dela med sig av den här typen av bilder.

ANNA ULMESTRAND

Makrofotograf

Anna Ulmestrand är makrofotografen som låter dig kliva in i en annan värld som är precis lika verklig och rättvis som en landskapsfotografs. Med sitt färgstarka föredrag ”Flowerpower” kommer Anna Ulmestrand visa sina personliga foton på naturens unika karaktärer, allt skildrat genom makrots öga. Hon kommer visa att man mycket väl kan fånga något totalt annorlunda i det som är fullkomligt vanligt, det dom flesta ratar och bara går förbi. ”Det är inte vad man fotograferar, utan hur man fotograferar och med ett makro kan nästan allt bli unikt och kreativt i allra högsta grad”.

SERKAN GÜNES

Landskapsfotograf

Serkan är landskapsfotografen med naturen som motiv. Han gestaltar naturens variationsrika landskap i stort som smått. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum. Serkan har som förste svensk vunnit det prestigefyllda; ‘’Eric Hosking Award’’ som varje år anordnas av BBC Wildlife. Serkan kommer att berätta om sitt sätt att fotografera landskap, sitt bildspråk och sina idéer om bildkomposition. Han kommer även att ge en hel del intressanta tips för hur du ska utveckla ditt landskapsfotograferande.

TOM SVENSSON

Bevarandefotograf

Tom Svensson är bevarandefotografen som började ta bilder för att göra skillnad för hotade arter och habitat. Tom reser som ambassadör i Canons nordiska ambassadörsprogram regelbundet runt i världen för att dokumentera utrotningshotade djur, anti-tjuvjakt och illegal handeln med djur samt informera om vad som händer i dessa frågor. Han föreläser även runt om i världen, om bevarande och den svåra situationen för hotade djur och har nyligen blivit Global Manfrotto ambassadör. Tom har gett ut fyra böcker varav den senaste vann WWFs utmärkelse Årets Pandabok 2017. I ett gripande föredrag tar Tom med oss till burmesiska staden Mong La, center för en stor del av världens illegala djurhandel. Vi får se när Tom, med hjälp av dold utrustning, utforskar Mong La och hittar allt från elfenben till tigerskinn och noshörningshorn.

Förboka din biljett – och läs mer om programmet»

Mässutställare på plats:

Förboka din biljett – och läs mer om programmet»