Nyhet

Missa inte morgonbilderna

På hösten är ljuset och färgerna fantastiska utan att man behöver stiga upp så tidigt. Den här bilden tog jag under testet av Canon g9 hösten 2007. Foto: Magnus Fröderberg

På det senaste mötet på fotoklubben visade den duktiga naturfotografen Serkan Gûnes sina bilder. Flera gånger återkom han till hur viktigt ljuset är.

Publicerad

Serkan visade bland annat en bild på ett vattendrag i Sarek.

«För att få både de gulröda reflektionerna från den solbelysta björkskogen och de blå reflektionerna från himlen var jag tvungen att fotografera när solen gick upp. På tio minuter var det över», berättade Serkan.

I förra numret medverkade New York-fotografen Thomas Nilsson i fotoskolan om gatufotografering. Han påpekade att det även inom gatufotografin är snyggast ljus när solen går upp och ner.

I detta nummer handlar fotoskolan just om att fotografera i morgonljuset. Hur belönande det kan vara att kämpa mot tröttheten och ge sig ut tidigt.

En kompis till mig som har stora ambitioner att bli professionell naturfotograf har det lite jobbigt. Hon är nämligt väldigt, väldigt morgontrött. Ett klart hinder i yrkesutövningen.

Fördelarna med att fotografera på morgonen är inte bara att ljuset är snyggt. Det är också andra människor ute, eller inga människor. Och djuren beter sig annorlunda.

För många år sedan var jag på semester på Mallorca och en morgon steg jag upp innan solen gick upp och gick ner till stranden. Borta var alla solande barnfamiljer och i stället mötte jag några få strandflanörer. Ute på en brygga stod en äldre man i gymnastikoverall av 70-talssnitt. Han stod helt stilla och njöt av soluppgången, nästan meditativt.

Det blev en fin serie bilder på mannen. Eftersom jag redan visat bilden tidigare i min ledare får jag bjuda på en annan bild denna gång.

Jag strävar inte alltid att göra mina bilder så vackra som möjligt. Men sedan Mallorcaresan brukar jag försöka kliva upp tidigt på mina resor bara för att platserna ser så annorlunda ut på morgonen, och andra saker händer än mitt på dagen.

Ibland finns bilderna närmare än man tror. Hur ofta fotograferar du på väg till jobbet?

Magnus Fröderberg, chefredaktör