Fotografer

Missa inte Stockholms Fotodag nu på lördag 16 november

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/_dsc5049.jpg?itok=sTUx8o7g","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/_dsc5049.jpg?itok=sTUx8o7g","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/_dsc5049.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/_dsc5049.jpg?itok=kPkLregY","w":"2000","h":1334,"title":"G\u00f6teborgs Fotodag 2019 p\u00e5 Chalmers, G\u00f6teborg. I f\u00f6rgrunden tv\u00e5 av rockfotografen Danny Cliffords bilder fr\u00e5n hans utst\u00e4llning "Rock Stars don't Smile" som visas nu p\u00e5 l\u00f6rdag p\u00e5 Stockholms Fotodag 2019.Foto: Calle Rosenqvist<\ span="">"}]
Göteborgs Fotodag 2019 på Chalmers, Göteborg. I förgrunden två av rockfotografen Danny Cliffords bilder från hans utställning "Rock Stars don't Smile" som visas nu på lördag på Stockholms Fotodag 2019.

Kom till Nacka Strandsmässan nu på lördag och lyssna på våra sju föreläsare och inspireras! Det är gratis att besöka våra mässutställare och kolla in de senaste fotoprylarna från branschens största tillverkare. Dessutom är det öppet för alla att se utställningen "Rock Stars don't Smile" med Danny Clifford.

För tredje året i rad arrangerar Sveriges ledande fototidning Kamera Bild och Zoom Fotoresor succédagen "Stockholms Fotodag", en del av Sveriges Fotodagar, med en blandning av föreläsningar, möjligheten att klämma, känna och prova branschens senaste prylar samt träffa andra likasinnade för att diskutera fotografering. Köp din biljett här.

Nedan sju fotografer håller föredrag på Stockholms Fotodag 2019 på Nacka Strandsmässan lördagen 16 november:

Mer inspiration, mer kamera, mer foto

I samma anda som våra tidigare fotodagarså bjuds besökarna på en blandning av unika föreläsningar med kända fotografer över hela dagen, där fokus ligger på bildens styrka. Besökaren får uppleva inspirerande bilder från hela världen, tipsas om allt från kompositioner och bildtänk till hur man själv kan utveckla sin egen fotografering.

På Stockholms Fotodag finns även chansen att klämma, känna och prova fotobranschens senaste prylar och ta del av erbjudanden. Som besökare får man även möjlighet att ta sin egen fotografering till nästa nivå och träffa andra likasinnade för att diskutera det vi alla brinner för – fotografering.

Utställare du kan besöka gratis för att kolla på prylar under Stockholms Fotodag 2019.
Göteborgs Fotodag 2018, Chalmers.

Förutom de inspirerande föreläsningarna kommer Stockholms Fotodag att ha en paneldiskussion på scenen, där några av dagens fotografer diskuterar kring några av de bilder som du som besökare kan skicka in.

Mejla oss din bild påinfo@zoomfotoresor.se så kanske vi tar upp den till diskussion med några av erabilders styrkor, svagheter och hur fotograferna själva skulle ha tagit, beskuret eller efterbehandlat bilden – en ovärderlig möjlighet att få hoppa in i vår fotodags fotografers tankar kring bilder.

Mats Alfredsson pratar om sin passion – gatufoto – under Stockholms Fotodag 2018.

Se Danny Cliffords uställning

Med över fyra miljoner tagna bilder är det inte en lätt uppgift som fotografen Danny Clifford, född i Londons East End, tagit sig an när han ska sortera fram sina allra bästa guldkorn till sin bildutställning »Rock Stars Don’t Smile« påStockholms Fotodag.

Danny Clifford.

Danny Clifford har nämligen valt ut bilder från sina 40 år av händelser och totalt fyra miljoner tagna bilder till endast 15–20 stycken. Det låter som en omöjlighet, men blir till verklighet när Kamera Bild frågar Danny Clifford om han vill ställa ut sina bilder påStockholms Fotodag, och är öppen för alla att skåda, även besökare utan biljett.

The Hives.

Men bilderna är bara en del av berättelsen. »När man får höra historien kring bilderna så blir de ännu mer spännande«, säger Danny till Kamera Bild när vi pratar med honom om utställningen.

Trots att Dannys fotografiska kändisfotografering började tungt med både avvisningar, utkastningar och portningar så hade han vid 20 års ålder träffat fler musikaliska stjärnor än vad de flesta gör under en hel livstid – ettnära arbete tillsammans med Queen, The Who, The Rolling Stones och Amy Winehouse för att nämna några.Och nu 40 år senare har han arbetat med de flesta i branschen.

Amy Winehouse, backstage vid BBC Radio Jazz Awards.

Fullt av spännande historier

UnderStockholms Fotodaghar du som besökare nu möjligheten att skåda några exklusivt utvalda bilder från Dannys enorma arkiv. Bland de utvalda bilderna kan du se bilder på bland andra Bob Dylan, Amy Winehouse, Freddie Mercury från Queen, Rolling Stones och AC/DC. Tillsammans med varje utställd bild finns även en kortare historia som berättar mer om bakgrunden till bilden.

– Utställningen och föreläsningen tycker jag borde heta »Rock Stars Don’t Smile«. Namnet refererar till en av mina fotograferingar med Liam Gallagher i Oasis, och det som hände vid den – och går att läsa vid bilden på utställningen. “You told me to smile. Rockstars don’t fucking smile”, sa han och pekade finger åt mig.

Danny Clifford håller sin föreläsning klockan 11 och kommer berätta om hur han lyckats med sin fotografering.De utställda bilderna finns även tillgängliga till försäljning.

Lär dig av proffsen

Deltagarna guidas genom dagen av Kamera Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist, som är fotodagarnas konferencier.

Calle Rosenqvist, fotodagarnas konferencier.

– Med våra tidigare fotodagar i bagaget är det bara att konstatera att vi lyckats skapa ett spännande forum där alla vi som älskar fotografering kan mötas för att utbyta tankar och idéer. Många vill få inspiration till sin fotografering, både genom att lyssna på hur andra fotografer tar sina bilder och kommer på sina bildidéer, men även genom att kolla in vad den senaste tekniken har att erbjuda. Extra roligt att ser är att samtalen fortsätter efter föreläsningarna, att både besökare och föreläsare sätter sig vid scenkanten för att diskutera olika infallsvinklar kring just ämnet foto. Genom att inspireras av andra kan man utveckla sig själv för att blir bättre på att ta de bilder man själv brinner för att fånga, säger Calle Rosenqvist.

Sveriges Fotodagar

Under samlingsnamnet Sveriges Fotodagar hittar du våra kommande fotoevent. På hemsidan www.sverigesfotodagar.se hittar du vidare till mer ingående informatiom om de tre orternas föreläsare och det senaste schemat.

Stockholm: 16 november 2019, 08.30–17.30, Nacka Strandsmässan, Augustendalstorget 6

Priser

Mässdelen, företagsutställarna och Danny Cliffords fotoutställning är gratis att besöka för att kolla in de senaste kameraprylarna.

Heldag, alla föreläsningar:295 kr(t.o.m 19 oktober, ordinarie pris 395 kr). Köp din biljett här.

Sveriges Fotodagar arrangeras av Kamera & Bild och Zoom Fotoresor.

Mer information om Sveriges Fotodagar hittar du på:

www.malmosfotodag.se

www.goteborgsfotodag.se

www.stockholmsfotodag.se

www.sverigesfotodagar.se