Prylnyhet

Mitakon Speedmaster 50mm f/0,95 – nu till Leica M

Det nya objektivet från Zy Optics, bläddra i bildspelet för att se exempelbilder tagna med objektivet.

Den kinesiska tillverkaren ZY Optics har släppt en omarbetad version av sitt extremt ljusstarka normalobjektiv enbart till Leica M-kameror.

ZY Optics, eller Zhong Yi Optics som är hela namnet, har lanserat en ny version av sitt extremt ljusstarka Mitakon Speedmaster 500mm f/0,95. Den nya versionen är optiskt omdesignad och kommer endast med fattning för Leica M. Sedan tidigare finns den tilL Canons RF, Nikon Z och Sony E.

Skillnaden mot de tidigare versionerna med andra fattningar har Leica-objektivet fått ett extra linselement och har nu, istället för tio element i sju grupper, elva element i åtta grupper. Flera av linselementen är så kallade extra lågspridande linser. Leicaversionen har även fått ett kopplingssystem för att få fokusassistans med mätsökarkameror.

Bländaren, som har nio blad, sträcker sig från f/0,95 till f/16, och närgränsen är 100 cm. Storleksmässigt ligger objektivet på 75 millimeter i diameter, 88 millimeter i längd och vikten är 675g.

Objektivet går att köpa via ZY Optics webshop och finns i svart eller silver. Priset ligger på 799 usd, vilket motsvarar ungefär 6700 kronor.