Prylnyhet

Mitakon Speedmaster 65mm f/1,4 – ljusstarkt till Hasselblad X

Det duggar inte överdrivet tätt med tredjepartstillverkade objektiv för mellanformatskameror. Men nu kommer Zhong Yi Optics med ett nytt normalobjektiv till Hasselblads X-system.

Zhong Yi Optics har meddelat att de lanserat ett nytt objektiv för Hasselblads X-system. Zhong Yi Optics Mitakon Speedmaster-objektiv brukar oftast komma i förhållandevis rejäla ljusstyrkor och det här är inget direkt undantag. Det nya Mitakon Speedmaster 65mm f/1,4 är ett av de ljusstarkare objektivet för Hasselblads X-kameror i dagsläget (TTartisans har ett 90mm f/1,25). Hasselblad själva har ett 80mm f/1,9 som ljusstarkast.

Skillnaden mot Hasselblads objektiv är att Mitakon Speedmaster är manuellt, fokusrörelsen ska vara mjuk och så pass lång att det är lätt att sätta skärpan trots det korta skärpedjupet. Objektivet har intern fokusering och förändrar alltså inte storlek när du fokuserar, något som kan vara bra om man använder filter eller filmar med objektivet.

Ett 65mm-objektiv på en kamera med den sensorstorleken motsvarar bildvinkeln i ett 50mm-objektiv på en fullformatskamera. Tillverkaren menar att man åstadkommer en mjuk oskärpa tack vare de nio rundade bländarbladen.

Det här objektivet är dock inte en ny konstruktion utan lanserades först i december 2018 till Fujifilms GFX-kameror.

Storleken på objektivet är 82mm x 96mm, med en vikt på 1050g. Priset ligger på 599 dollar från Zhing Yi Optics webbshop.