Nyhet

Mittuniversitetet startar två-årig masterutbildning i bildjournalistik

I dag blev det klart att Mittuniversitetet startar ett eget två-årigt masterprogram i bildjournalistik, med professor John Kimmich i spetsen.

John Kimmich. Foto: Olle Melkerhed

Om all planering faller på sin plats kommer de första eleverna att börja sin masterutbildning under hösten 2012. Runt tio till femton platser kommer då att finnas för de som söker.Ansvarig för utbildningen blir John Kimmich, professor i bildjournalistik från Iowa University, som flera år i rad har coachat bildjournalister med deras examensprojekt.

– Det här innebär att Mittuniversitetet blir det enda universitetet med masterutbildning i bildjournalistik i hela EU. Detta kommer inte bara leda till att öka statusen hos bildjournalister, utan även innebära att vi kommer bidra med viktig forskning inom ämnet bildjournalistik, säger John Kimmich.

Tanken är att den två-åriga utbildningen ska dra till sig de som arbetat inom foto och journalistik, vilket också är ett krav för att bli antagen – förutom kravet att ha en lämplig universitetsexamen måste den sökande också kunna visa upp en egen portfolio och ha jobbat med relaterad verksamhet i minst två år.

– Utbildningen kommer att vara praktisk, med övningar och projekt som inkluderar allt från foto, visuell kommunikation, bildbehandling, etik och moral.De som läser på masterprogrammet kommer också att hålla i lektioner för de som läser programmet bildjournalistik vid Mittuniversitetet. Fördelen här är att de som blir antagna kan dela med sig av sina yrkeserfarenheter, säger John Kimmich.