Fotografer

Mother – ett nytt naturfotomagasin med bara kvinnliga fotografer

Ett nytt internationellt fotomagasin har presenterats. Bakom magasinet står fotografen Melissa Schäfer. Vi kontaktade Schäfer och ställde några frågor kring bakgrunden till magasinet och varför det bara är kvinnliga fotografer som är med.

Missa inte webinariet "Celebrating Women Wildlife Photographers" som äger rum onsdag 8 mars kl 17.00. På webinariet kommer fotograferna Melissa Schäffer, Julia Astok, Lianna Nixon, Merche Llobera och Molly Ferrill berätta om upplevelser som fotografer, varför foto det är viktigt för miljön samt tips och tricks.

Anmäl dig på denna länk för att se webinariet.

Nya fotomagasin hör inte till det vanliga, inte ens sett till den internationella marknaden. Mother är ett nytt naturfotomagasin där enbart kvinnor ligger bakom de bilder och berättelser som utgör innehållet. När tidningen kommer ut kommer den dessutom att vara gratis.

I Mother hittar du ett flertal svenska fotografer, bland annat Lisa Sihlberg, LisaLove Bäckman, Malin Hanning, Magda Lindblom och Sonja Sandström som bidrar med både bilder och texter.

Vi kontaktade magasinets initiativtagare, Melissa Schäfer, och tog reda på några av hennes tankar kring magasinet och de fotografer som bidragit till innehållet.

Hur fick du idén att göra det här magasinet?

– Det kom från flera olika håll. Jag har länge velat göra något sådant här. Jag och min partner Fredrik Granath arbetar med att fotografera och göra böcker om de arktiska regionerna, men böcker tar lång tid och det är svårt att styra över processen om det är för många människor inblandade. Jag ville skapa en plats där jag kunde berätta historier med kortare ledtider, en snabbare, mer direkt process, berättar Melissa.

– Mother tar också ett steg tillbaka i tiden till när en riktigt bra bild kunde hålla längre och en bra historia kan läsas om och om igen. Idag med sociala medier och internet har vi fått ett kortare fokus och, tyvärr, gör det att djupa och viktiga saker blir ytligare. En vacker bild visas i ett par sekunder som bäst, sen går betraktaren vidare och den bilden ses aldrig igen. Sociala medier är jättebra till vissa saker, men vårt sätt att konsumera medier har ofta en förmåga att förvandla något brilliant till skräp och berättelser kan sällan vara längre än ett par meningar om du vill fånga publiken.

– Efter de första utkasten och mailkonversationer med fotograferna så växte och ändrades projektet för varje vecka. Det var fantastiskt att arbeta med så många fotografer.

Varför bestämde du dig för att göra magasinet tillgängligt kostnadsfritt?

– Mother handlar om moder jord, om vår natur och den natur som ger oss så mycket utan att be om någon form av ersättning. jag vill att magasinet ska vara gratis så att alla kan läsa, lära och bli inspirerade av vår fantastiska planet. Jag vill nå människor som inte skulle betala för ett naturmagasin i en butik. Alla kan ta del av Mother på samma sätt som att alla är en del av vår natur, berättar Melissa.

– Den första, begränsade, upplagan kommer att distribueras helt gratis, för beställningar som sker online tar vi bara ut en fraktkostnad. Magasinet är en väldigt exklusiv och fin tryckprodukt, tryckt av de bästa tryckerierna i skandinavien. Det kommer att kännas och se ut mer som en bok än som ett magasin. För att täcka kostnaderna för produktionen har vi fått hjälp av Sony.

– Man kommer också att kunna läsa och titta i magasinet online när det släpps i slutet av februari.

Det är en ganska stor bredd bland de fotografer som är med i magasinet, hur valde du ut vilka som skulle vara med?

– Jag har följt dem, och andra, under en lång tid på sociala medier. De inspirerar mig och visar en annan vinkel, en annan koppling till naturen och jag tror att det är viktigt att det inte bara är naturfotografer som dokumenterar naturen. Alla har ett eget sätt att arbeta med naturen, ett eget sätt att tänka och skapa och att alla har en egen berättelse. Jag ville att Mother skulle ge plats åt många olika röster och former av natur, inte bara de som är mest uppenbara.

– Från ett personligt perspektiv så kände jag en koppling till dem alla. När jag började fotografera i tyskland så fotade jag mestadels självporträtt och jag har lärt mig så mycket av de här fotograferna. jag vill skapa porträtt med de, skriva poesi och lära mig av den djupaste djungeln. Jag känner en koppling till dem, deras konst, deras arbete och deras passion.

Varför valde du att arbeta med bara kvinnor?

– Jag är en väldigt känslosam fotograf, för mig är bilder känslor. De fotografer jag arbetar med med Mother är också väldigt känslomässigt kopplade till sitt arbete. Jag kan "känna" deras bilder, och det är det jag är ute efter. Det handlar inte om inställningarna på kameran, det handlar mer om känslorna bakom bilden och vad bilden visar.

– Jag känner också att kvinnor inte blir tillräckligt sedda. Ur mitt perspektiv så kände jag också att jag inte var ensam under mitt arbete med Mother. Många kvinnor, inklusive mig själv, har ofta dåligt självförtroende och fotografi, kanske naturfotografi specifikt, är ett ganska manligt dominerat område där mycket av fokuset hamnar på tekniska aspekter och att ha ett så stort objektiv som möjligt. Det finns fantastiska kvinnor som fotograferar och jag kan titta på deras bilder i timmar och kommer på miljoner frågor jag vill ställa till dem. Under tiden sitter hon och tänker "det här är inte bra nog". Sån är jag.

– Människor tittar på våra böcker och tänker att Fredrik är den som fotograferar. Inte bara för att han är den snyggare av oss, utan också för att han är man. Jag vill bryta den bilden vi har av oss själva och få in fler kvinnor i fotografin.

– Moder jord är också sedd som kvinna, hon symboliserar femininitet, omsorg, växtkraft och nytt liv, så Mother är ett magasin med feminin energi.

Vad är målet med Mother?

– Målet är att stötta kvinnliga fotografer internationellt, att skapa ett magasin med berättelser som vi vill berätta för våra barn och barnbarn. Jag vill dela vår kärlek för den här planeten med så många som helst i form av bilder, poesi, porträtt och mycket mer. Det viktigaste är att jag vill att människor ska få tillbaka sin känsla för den vackra planeten som vi alla delar.

– Jag tror att ett sätt att framtiden bättre är genom att sprida berättelser. Med berättelserna kan vi inte bara nå människor utan också nå hela vägen till deras hjärtan. Med bilder och ord kan vi beröra människor och få dem att tänka och ifrågasätta, men mest av allt känna.

Du kan läsa mer om Mother, och beställa ett exemplar, på Melissa och Fredriks hemsida.Magasinet börjar skickas ut i slutet av februari.