Fotonyhet

Museer vill spara dina Instagram-bilder

Flera museer ska testa olika metoder för att spara dina bilder på sociala medier.
Flera museer ska testa olika metoder för att spara dina bilder på sociala medier.

Vi fotograferar som aldrig förr och lägger upp bilder på sociala medier. Nu vill flera museer hitta ett sätt att spara dessa vardagsbilder för framtiden, ett projekt som har tilldelats över 5 miljoner kronor.

För många är sociala medier som Instagram ett sätt att i bild berätta om det vardagliga livet. Men vad händer med alla bilder när vi till exempel stänger ned ett konto. Detta vill nu flera museer råda bot på i ett flerårigt projekt som ska se till att bevara våra vardagsbilder för eftervärlden.

”Samla social digital fotografi” är namnet på projektet som Nordiska museet, Stockholms läns museum, Finlands fotografiska museum och Aalborgs stadsarkiv står bakom.

– Det personliga fotografiet har förändrats och museer och arkiv har inte hängt med. Våra databaser är inte anpassade för att ta hand om bilder från sociala medier. Det finns en risk att spår och minnen går förlorade om vi inte skapar förutsättningar för insamlandet, säger Christer Falk, museichef på Stockholms läns museum.

Testar olika metoder

Projektet har tilldelats 5 miljoner kronor av Kungliga Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond. Med start 2017 och under tre och ett halvt år därefter ska museerna skapa förutsättningar för att samla in bilder.

Syftet till en början är att testa olika metoder för insamlandet, inte att verkligen göra det. Med hjälp av resultaten ska det sedan tas fram rekommendationer för museernas framtida insamlande av bilder från sociala medier.

– Vi strävar efter att göra kulturarvet angeläget för alla och i det här projektet vill vi utforska metoder för att inkludera och engagera fler människor i skapandet av vårt gemensamma kulturarv. På lång sikt handlar det om att rädda den här typen av kulturarv in i framtiden, säger Sanne Houby-Nielsen, chef och styresman för Stiftelsen Nordiska museet.