Nyhet

Mysteriet med Capas fallande soldaten löst

Spekulationerna om att Robert Capas "Fallande soldat" skulle vara arrangerad är över. Engelska forskare har nu hittat svaret.

Publicerad

Granskningen har gjorts inför Capautställningen "This is war! Robert Capa at work" och svaret är nej, bilden är inte fejkad. Men den kunde varit det.

Det är det 4 september 1936 när Robert Capa och hans samarbetspartner Gerda Taro spenderar en tid i Cerro Muriano i Andalusien. Spanska inbördeskriget härjar och från den dagen finns ett 40-tal negativ bevarade. Bilder som Barbican Centre i London detaljgranskat för att lista ut vad som egentligen hände den dagen. Blev soldaten Federico Borrell Garcia verkligen skjuten, eller är bilden en fejk? Inga dokument har hittats att Borrell Garcia blev skjuten där och då.

När Capa och Gerda Taro inledde dagens fotograferingar så var det under en övning, frontlinjen var långt borta. Plötsligt dyker emellertid en fientlig kulspruta upp i horisonten och Federico Borrell Garcia skjuts till döds, enligt forskarna i just det ögonblick som Capa skildrar i sin bild. Eller om det var Gerda som tog bilden, radarparet var inte så noga med att separera sina bildbylines på den tiden. Faktum står hursomhelst klart att bilden inte var arrangerad, men utsagan att soldaten dog i kulregnet vid fronten är dock fel. Det borde inte ha funnits fiender i närheten den dagen.

Utställningen "This is war! Robert Capa at work" är det största Caparetrospektivet någonsin och visas inledningsvis på International centre of Photography, ICP, i New York fram till 6 januari.

Ett urval av bilder från utställningen hittar du HÄR

Läs mer om Capas försvunna negativ