Utställning

Nick Brandt tillbaka på Fotografiska – med twist

Foto: Nick Brandt
Foto: Nick Brandt
Foto: Nick Brandt

I flera omgångar har fotografen Nick Brandt ställt ut sina fascinerande bilder från Östafrika på Fotografiska i Stockholm. Nu är han tillbaka, motiven är fortfarande från samma område men den här gången har bilderna en twist.

Tidigare utställningar, On this earth, A shadow falls och Across this ravaged land,har visat bilder på de majestätiska djuren i sin naturliga miljö. Budskapet har varit att berätta om djuren och naturen och hur människan påverkar den natur som djuren befinner sig i och hotet mot dem. Med den nya utställningen Inherit the dusttar han ett nytt grep för att fortsätta berätta om miljöförstöringen i området. I den nya serien har han placerat printar av sina bilder på djuren i naturlig storlek i den miljö de en gång levt men som nu tagits över och raserats av människan.

Utställningen är en uppmaning och en varning till mänskligheten att vi måste stanna upp och tänka över hur vi lever och hur det påverkar planeten vi bor på. Nick Brandt var 2010 med och startade organisationen Big life foundation som idag skyddar över 800 000 hektar mark med mer än 350 parkvakter. Parkvakternas närvaro har lett till en minskad tjuvjakt. Taktiken som Big life foundation arbetar efter är att få bevarandet av miljöerna att bli ekonomiskt fördelaktigt för lokalbefolkningen, först då kommer det att fungera, menar organisationen.

Utställningen öppnar idag och kommer att finnas för beskådan fram till den 11:e september.