Prylnyhet

Nikkor Z 28-75mm f/2,8 – ny instegszoom till Nikon Z

För de som vill ha ett ljusstarkt standardobjektiv med en fast bländare men inte vill betala de dryga 20 000 kronor som S-serieobjektivet kostar, så släpper nu Nikon ett nytt objektiv med lite annan brännvidd, men med samma bländare och ett betydligt lägre pris.

Nikon har meddelat att de har tagit fram en ny standardzoom för Z-kameror, Nikkor Z 28-75 f/2,8. Det här är ett mer plånboksvänligt alternativ till deras 24-70mm f/2,8 S men också en betydligt lättare variant. Detta även om ljusstyrkan är den samma och brännvidden är något förskjuten. Vikten på det nya 28-75 ligger på 565 gram medan den större och dyrare 24-70 väger 805 gram. Det nya objektivet är även något nedslipat i storlek och har en filtergänga på 67 millimeter istället för 82.

Likt flera av objektiven för Z-systemet så har detta en inställningsring som kan användas för fokusering, justering av bländare, ISO eller exponeringskompensation.

Till skillnad från det S-märkta 24-70 menar Nikon att det nya 28-75 inte är helt vädertätat utan dropp- och dammskyddat med friskrivningen att de inte garanterar att objektivet är dropp- och dammskyddat i alla situationer. Fokusmotorn är en så kallad stegmotor och ska ge stabil fokusering när man filmar med objektivet, stabil som i jämn och tyst, men så klart också när man fotograferar stillbilder.

Trots att det inte ingår i Nikons S-familj av gluggar så ska det ge en fin oskärpa och bra optiska egenskaper som ska vara anpassade till yrkesfotografers krav. Den optiska konstruktionen består av 15 linser placerade i 12 grupper (tre asfäriska element, ett ED-element och ett super-ED-element), den minsta bländaren är f/22 och den består av 9 rundade lameller.

Priset är ungefär hälften av vad det dyrare S-serieobjektivet kostar, 11490 kronor mot 22 490 kronor.