Prylnyhet

Nikkor Z 28mm f/2,8 – nu utan retrodesign

Nikon har lanserat sitt fasta 28mm f/2,8 som kom tillsammans med den retrodesignade Z fc tidigare i år. Men nu kommer objektivet med samma design som övriga Z-objektiv.

Tillsammans med NIkons andra APS-C-kamera med Z-fattning, Nikon Z fc, lanserade de även ett fast objektiv Nikkor Z 28mm f/2,8 SE. Objektivet fick goda omdömen i vårt test och hade en design som var skapad för att passa in med den retroinspirerade Z fc. Till en början kunde inte objektivet köpas separat utan fanns bara som kitobjektiv till Z fc, men senare blev det också möjligt att köpa objektivet för sig självt.

Men för de som vill ha en design som är mer i linje med övriga Z-objektiv och som kanske passar bättre tillsammans med övriga Z-kameror lanserar Nikon nu Nikkor Z 28mm f/2,8. Det vill säga exakt samma objektiv förutom till det yttre. Den optiska sammansättningen är den samma och vi kan alltså därför förvänta oss samma egenskaper i det här objektivet som i den mer retroinspirerade versionen. Det innebär alltså sju bländarblad, en tyst och snabb stegmotor som sköter autofokuseringen och en närgräns på 19 centimeter.

I vårt test av SE-versionen kunde vi se att det kanske gjorde sig bäst på DX-kamerorna då det hade en viss vinjetterna och var aningens oskarpt i kanterna vid full öppning, båda dessa fenomen försvann dock när man bländade ner ett par steg. Däremot så ansåg vi att objektivets prestanda och ljusstyrka i jämförelse med vikten och storleken gjorde att det sannolikt var ett bra standardobjektiv till en av Nikons app-c-kameror.

Den här versionen är, liksom den tidigare, vädertätad och är 43mm lång och vikten ligger på fem gram mindre än för SE-versionen (155g mot 160g). VIlket gör objektivet till det lättaste fasta fullformatsobjektivet för Nikon Z.

Priset hamnar på 2990 kronor och säljstarten är under vintern.