Prylnyhet

Nikkor Z 400mm f/4,5 VR S – lätt och smidigt teleobjektiv

Förra veckan kom en föraning om vad som var på väg. Nu har Nikon officiellt lanserat det nya Nikkor Z 400mm f/4,5 VR S.

Förra veckan kunde vi rapportera om att Nikon var på väg att lansera ett nytt teleobjektiv och nu är det här. Nikkor Z 400 f/4,5 VR S. Till skillnad från det tidigare 400mm f/2,8 TC VR S saknar det nya en telekonverter och har, så klart, en mindre maximal bländaröppning. Fördelarna med det här är så klart att objektivet dels blir väldigt mycket lättare, istället för att väga närmare tre kilo som f/2,8-varianten gör, väger det nya f/4,5 1245 gram. Sen är det en förhållandevis stor skillnad i pris också. Där det tidigare lanserade med bländare f/2,8 kostar runt 164 000 kronor så kostar det nya 39990 kronor.

400mm f/4,5 VR S är, som namnet antyder, bildstabiliserat och den ska kunna kompensera för 5,5 stegs längre slutartider. Kombinerat med en Nikon Z9 ökar det här till sex steg.

En av de stora poängerna med det här objektivet, som Nikon trycker mycket på, är storleken. Längden är 23,45cm och som nämnt ovan väger det bara dryga kilot. Tanken är att det ska vara enkelt för fotografer att röra sig med objektivet monterat och kameran i handen för att snabbt kunna vara redo att fotografera. Objektivet riktar sig främst till de som fotograferar djur och natur eller sport. Objektivet är också konstruerat, liksom flera av Nikons nyare delen, med vikten närmare kameran, det gör att paketet med kamera/objektiv får bättre balans än om tyngden är längre fram.

Likt de flesta av Nikons Z-objektivet har även 400mm f/4,5 VR S en funktionsring som kan användas till olika saker, det finns också två funktionsknappar och ett reglage som begränsar autofokusens arbetsområde för en snabbare autofokus. I pressmaterialet finns ingen information om vaden är för fokusmotorer i objektivet, men det sägs att det ska fokusera tyst och snabbt. Objektivet är också kompatibelt med Nikons telekonvertrar och kan därför förvandlas till både 560mm med x1,4 eller 800mm med 2x.

Säljstarten är den 14 juli och priset hamnar alltså på 39990 kronor.