Prylnyhet

Nikkor Z 600 mm f/6,3 VR S – Nikons lättaste fasta teleobjektiv

Nikon släpper nu ett nytt teleobjektiv riktat mot sport- och naturfotografer – och som är ett kilo lättare än dagens motsvarande alternativ på 800 mm.

Lättast i klassen över objektiv med fast brännvidd för fullformat, meddelar Nikon om nyaNikkor Z 600 mm f/6,3 VR S. Anledningen är användningen av PF-linselement (phase fresnel), som har högre brytningsindex än vanliga linselement – något som gör att konstruktionen kan göras mer kompakt samtidigt som inte lika många linselement behöver användas.

Objektivet har flera likheter medNikkor Z 800mm f/6,3 VR S som vi testade förra året, även om nya 600mm hamnar på ett drygt kilo lägre vikt, mycket på grund av en mindre frontlins.

Den inbyggda bildstabiliseringen klarar av att kompensera i 6 steg tillsammans med kameror med stöd för synkroniserad VR.

Bländaren är f/6,5–32 (9 rundade bländarblad), elementen behandlade med nano-crysal coating och frontlinsen har en fluorincoating mot smuts. Närgränsen är 4m. Filterdiametern som används är 95mm.

För den som använder telekonverter så kan objektivet användas med de nya telekonvertrarna Nikon Z 1,4x och Nikon Z 2x.

För autofokusen finns även en limit-knapp med två lägen: Full, och från 10m och framåt. Vikten är 1390 g utan stativfäste och 1470 g med. Objektivet har även en kontrollring.