Prylnyhet

Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S är under utveckling

Förutom en ny standardzoom meddelar Nikon också att de håller på att utveckla ett nytt objektiv för sitt Z-system. Den här gången är det ett rejält teleobjektiv, Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S.

Något som saknats i Nikons objektivpark för det nya, i jämförelse med F-fattningen, Z-systemet är ett riktigt långt tele. Men det tänker Nikon råda bot på med det kommande Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S. Objektivet är det första till Z-systemet som ska använda sig av en så kallad phase-fresnel-lins vilket ska göra objektivet kompakt och lätt.

Nikon har tidigare använt sig av den här typen av linser, till exempel i AF-S 300mm f/4E PF ED VR där de lyckades bra med att både hålla ner storleken och skapa ett objektiv som levererade hög skärpa.

Exakt vad det innebär för det kommande 800mm f/6,3 VR S sägs inte, annat än just att det kommer att bli kompakt och lätt. Ser man till det redan existerande 300mm f/4E PF ED VR så väger det nästan hälften så mycket som det motsvarande objektivet utan PF-lins.

Det existerande 800mm f/5,6 för F-fattningen väger 4590g och då det kommande har både PF-teknik och en något mindre bländare kanske man kan tänka sig en vikt runt 2500g, men det är så klart rena spekulationer än så länge. Som det tilltänkta namnet avslöjar kommer det nya telet också att ha bildstabilisering.

Det är dock inte helt klart när det kommer att lanseras eller vad det kommer att kosta.

Tittar man på den roadmap som publicerades samtidigt som att man meddelar att det nya supertelet är under utveckling och jämför med den tidigare roadmapen så ser vi att trots att man har presenterat ett 400mm f/2,8, så finns det ändå ett 400mm kvar. Måhända en billigare och mer kompakt version än den f/2,8 som redan finns. Kvar på roadmapen som inte lanserats ännu är alltså ett 400mm, ett 600mm och ett 85mm som kommer att ingå i S-line, dvs deras proffslinje av objektiv. Ett 24mm och ett 12-28mm för DX-formatet samt ett 200-600mm och ett fast 26mm för FX-kamerorna som dock inte kommer att ingå i S-line.

Nikon har även tagit fram en ny standardzoom för sina Z-kameror, Nikkor Z 28-75 f/2,8. Det här är ett mer plånboksvänligt alternativ till deras 24-70mm f/2,8 S men också en betydligt lättare variant.