Prylnyhet

Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S – supertele för djur och sport

Tidigare har Nikon meddelat att de håller på att utveckla ett kompakt 800mm supertele, nu har det alltså lanserats och storleken är minst sagt imponerande.

Att spegellösa kameror har gjort det möjligt för tillverkarna att göra mer kompakta objektiv har vi sett tidigare. Nu har Nikon lanserat sitt senaste supertele som är imponerande kompakt. Något vi kunde rapportera om att de hade under utveckling redan tidigare. Det nya Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S väger ungefär hälften så mycket som föregångaren och är 16 procent kortare (det väger 2,4 kg och är 385mm långt). Nu är det nya objektivet visserligen något ljussvagare (f/5,6 hos föregångaren och f/6,3 i det nya), men det får ändå ses som ett väl utfört ingenjörsarbete.

En av anledningarna till att man kunnat få ner storleken är användandet av en så kallas Phase Fresnel-lins. Dessa har Nikon använt tidigare för att minska storleken på objektiv. För objektiv i den här brännviddsklassen är det extra intressant med en minskad vikt, i det här fallet skulle det kunna innebära att du kan använda det här objektivet på fri hand. Något som gör fotograferandet både smidigare och snabbare. För att motverka skakningsoskärpa har Nikon utrustat talet med bildstabilisering som, tillsammans med Z9, ska kunna kompensera för upp till 5,5 steg.

Vill man kan det här objektivet även användas tillsammans med Nikons telekonvertrar för Z-systemet och därmed få brännvidder på antingen 1120 eller 1600. Autofokusen drivs av en stegmotor.

Nikon Z9 med telekonverter och objektiv.

För att kunna anpassa objektivet så mycket som möjligt finns ett flertal kontroller på det. Dels en fokusbegränsare som fokuserar upp till tio meter, för snabbare fokusering, eller inom omfånget. Det finns även funktionsknappar vilka kan programmeras till olika syften. Givetvis finns också en omställer mellan automatisk och manuell fokusering. Likt många andra Z-objektiv finns också en funktionsring. Längst bak finns ett fack där olika filter kan skjutas in. Objektivet är så klart även vädertätat.

Säljstarten är 21 april och priset hamnar på 77 990 kronor, vilket är mindre än hälften av vad alternativet för F-bajonetten kostar.