Prylnyhet

Nikon 1 AW1 - vattentät spegellös för snorklaren

Innan idag hade det cirkulerat lite rykten om att Nikon skulle återuppliva sin gamla vattentäta Nikonos men riktigt så blev inte fallet. Nikon 1 AW1 är kanske inget för den seriöse dykaren, men genom att vara vattentät ner till 15 meter är den ändå helt unik.

I grunden är kameran en Nikon 1 J3, det är samma sensor på 14,2 megapixlar och serietagningen är samma, 15 bilder i sekunden med af. Kameran har inbyggd gps och höjd- och djupmätare. Den uppfällbara blixten är även den vattentät. Förutom att vara vattentät ner till 15 meter är AW1 också stötsäker (tål fall från 2 meter) och köldsäker ner till -10.För att optimera undervattensfotografering har Nikon lagt till tre olika lägen för att ge bra bilder när kameran används under ytan.Liksom på deras vattentäta kompakt AW110 har AW1 ett inbyggt gyro som gör att man kan göra vissa inställningar bara genom att trycka in en knapp och vrida på kamerna.

För att man ska kunna använda en vatentät systemkamera under vatten så krävs det så klart även vattentäta objektiv. Nikon lanserar därför nu två objektiv som har samma vattentäthet, stötsäkerhet och köldtålighet som kameran. Det är AW 10mm f/2,8 och AW 11-27,5 mm f/3,5-5,6. Men givetvis är kameran kompatibel med övriga objektiv till 1-serien, den bör då inte plockas med under ytan dock. Båda objektiven fungerar bara med AW1 inte med någon annan kamera från Nikon 1.

För att ytterligare förbättra undervattensegenskaperna kommer det att finnas speciella skal att köpa till som förbättrar greppet och hanteringen under vattnet. Det kommer även att komma en undervattensblixt SB-N10, men lanseringen för denna är inte satt förrän till våren 2014 och någon detaljerad information finns inte.

AW1 riktar in sig på aktiva familjer som vill ha en kameran som kan hänga med på alla äventyr, utom de lite djupare dykresorna då, men vill ha lite mer möjligheter än vad en vanlig vattentät kompakt ger. Vill man ha en spegellös Nikon för dykning får man satsa på deras J3 och undervattenshuset WP-N2 istället, det är vattentät ner till 40 meter.

Kameran dyker upp den 10 oktober och kommer att kosta 7590 kronor i kit med zoomen och 9590 kronor med båda objektiven.