Prylnyhet

Nikon 1 S2 – uppdaterat för novisen

Nikon 1-serien får nu ett nytt tillskott när instegsmodellen ersätts. I nya S2 finns en ny processor och en ny sensor som ger högre upplösning och möjlighet till snabbare och bättre bildbehandling.

Nya Nikon 1 S2 är instegsmodellen i 1-serien och är tänkt för den som vill ta steget upp från en mobil- eller kompaktkamera. Tanken med kameran är att den ska vara lätt att hantera men ändå vara kraftfull nog för att ge riktigt bra bilder.

För att förbättra föregångaren har man stoppat in en ny sensor med en upplösning på 14,2 megpixlar istället för den gamla som låg på 10. Man har också använt sig av den nya processorn Expeed 4A. Tack vare den har Nikon kunnat utöka iso-taket till 12800 mot 6400 tidigare. Även serietagningen har fått sig en boost från 15 b/s till 20b/s upp till tio rawfiler. Så fullt spett vid serietagningen är alltså begränsat till en halv sekund. Detta med aktiv autofokus, med låst autofokus kan man få iväg upp till 60b/s. Snabbaste slutartiden har ökat till 1/16000s.

Få knappar på kameran

Tittar man på kamerans layout så ser man hur knappfattig den är, vilket alltså ska göra den enklare att använda för de som inte är vana vid en systemkameras ibland avancerade knapplayout.

Man kan så klart också filma, i 1080p kan man filma med 60fps. Med lägre upplösning kan man filma ändå upp till 1200 fps.

Nikon 1 S2 kommer att börja säljas i juni och ha ett rekommenderat pris på 4490 kronor i kit med 11-27,5 mm f/3,5-5,6 och vill man med detta även få med en telezoom på 30-110mm får man betala 6190 kronor.

Samtidigt släpper man även ett nytt undervattenshus som är anpassat till S2 och nya J4 som gör att du kan ta med kameran ner till 45 meters djup, det kommer även en undervattenblixt som kan användas tillsammans med huset.