Prylnyhet

Nikon AF-S 400mm f/2,8E FL ED VR – ny lättare sportglugg

Nikons nya 400mm f/2,8 väger 820 gram mindre än sin föregångare.
Med den nya telekonvertern ökas brännvidden med 40 procent.

Nikon har med hjälp av ett nytt optiskt koncept lyckats slimma ner vikten på sitt superteleobjektiv AF-S Nikkor 400mm f/2,8. Nu är den 820 gram lättare och väger 3 800 gram.

Det fasta Nikon-objektivet på 400mm f/2,8 är framför allt tänkt för den professionella fotografen som står vid sidan av fotbollsplanen eller som behöver mycket tele vid nyhetsrapportering.

Prislappen säger nog allt: 120 490 kronor inklusive moms.

Det som skiljer det här objektivet från sin föregångare är att Nikon har lyckas slimma ner vikten till 3 800 gram, tidigare vägde den 4 620 gram. Det har man gjort med hjälp av ny optisk design, som innehåller totalt 16 element i 12 grupper, inklusive två fluorine- och två ED-glas. Med ett fluorineglas i de två främre elementen blir objektivets framparti lättare och tyngden flyttas bakåt. Det innebär också att totalvikten reduceras.

Ny sport-VR för handhållet

I det nya objektivet finns även ett nytt alternativ för VR (vibrationsreducering), sport-läget – som ska ge stabilare sökarbild och även fungera för handhållen fotografering enligt vad Nikon skriver.

Det har även gjorts en del ergonomiska förändringar, där stativkragen nu har kullager för att göra det lättare att växla mellan horisontell och vertikal orientering. Den integrerade stativfoten har flyttats så att den inte längre sitter i objektivets främre del, utan i den bakre. Detta förbättrar balansen och gör objektivet bekvämare att transportera när det är monterat på ett stativ.

Tillsammans med objektivet lanseras även AF-S Teleconverter TC-14E III. Telekonvertern är konstruerad för att öka brännvidden för utvalda Nikkor-objektiv med 40procent. Om den till exempel används med objektivet på 400mm så ökas brännvidden till 560mm.

− Den nya telekonvertern har en helt ny konstruktion och ökar brännvidden på ett kompakt sätt för superteleanvändare. Både det nya objektivet och telekonvertern har designats för att tåla tuffa förhållanden och slitage och vi är övertygade om att de även kommer att fungera tillfredsställande för proffsfotografer med höga krav, säger Mats Haglund, produktspecialist på Nikon Sverige.

Det rekommenderade priset för objektivet är 120490 kr inkl moms och för telekonverten 5290 kr ink moms. Säljstart för objektivet och telekonvertenär den 28 augusti 2014.