Prylnyhet

Nikon D3400: Instegskamera med Snapbridge

Nyheterna består främst av två saker, ett förbättrat batteri och att kameran nu har fått Snapbridge och bluetooth. Nikon lanserar också en telezoom med den nya AF-P-motorn.

Funktionerna är i mångt och mycket desamma som i föregångaren D3300. Men Nikon har lyckats piffa upp batteriet så att det nu ska kunna klara av 1200 bilder på en laddning istället för 700 som föregångaren. 700 bilder på en laddning är inte på något sätt dåligt, men ökad bateriprestanda är ju alltid bra.

Det andra stora tillägget är att D3400 får Snapbridge, möjligheten att föra över bilder via Nikons app. Kameran kopplas samman med en smartphone eller surfplatta via Bluetooth LE.

D3400 har även blivit lite mindre än den tidigare modellen, samtidigt har Nikon plockat bort wifi'n. Detta medför att alla funktioner i Snapbirdge inte gå ratt använda. Det går till exempel inte att styra kameran via en smart enhet, inte heller att föra över film eller stillbilder i maximal upplösningen. Hörlursuttaget som används för att filma har också tagits bort.

Det billigaste kitet kostar 5790 kronor, då kommer huset med ett vanligt 18-55mm. Det dyraste hamnar på 9290 kronor, då får man med en standardzoom och en telezoom som båda har inbygd bildstabilisering.

Säljstart för den nya kameran är 15 september.

Med den nya kameran lanserar Nikon två nya telezoomar som också de är tänkta för nybörjaren.AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED VR och AF-P DX NIKKOR 70–300mm f/4.5–6.3G ED heter de två objektivet som är identiska bortsett från att det enda har fått inbygd bildstabilisering.

Den nya AF-P-motorn är en stegmotor som fokuserar mjukt och tyst. Något som underlättar om man vill filma med autofokus eftersom fokusljudet inte stör filmen. Vill man byta mellan automatisk och manuell fokusering görs det i kameran. Det finns inga knappar på objektivet, allt för att det ska vara så lätt som möjligt att använda för nybörjaren.

Den billigare av de två kommer att kosta 3690 kronor och vill man ha bildstabilisering får man betala något mer, 4190 kronor. Båda objektiven börjar säljas den 15 september.