Foto

Nikon D4 – ett första intryck

Kamera & Bild fick chansen att provfotografera och klämma på nya flaggskeppet Nikon D4 – här är några snabba första intryck av några detaljer.

Intressant och användbart är möjligheten att använda tillbehöret WT-5 som möjliggör trådlös överföring av bilder och inställning av kameran över nätverk. Att fjärrstyra kameran över nätverket är enkelt, och själv tyckte jag att responsen över nätet var riktigt snabb. Till och med möjligheten att trycka på skärmen för att ställa in fokuspunkt fungerade bra. Gränssnittet via kamerans egna webbserver, som ses här, nås via en vanlig webbläsare. Men en app för telefoner och surfplattor är på väg.

Väljarhjulet har fått ett skydd på framsidan.

Ergonomin är förträfflig på klassiskt Nikon-vis. Kamerna är späckad med funktioner och programmerbara knappar, något som kan passa väl för videoreportern som behöver kontroll under filmning. För min egen del ligger kameran som limmad i handen med bra avstånd till alla knappar och reglage. En intressant detalj är skyddet på väljarhjulets överkant som förhindrar att hjulet roteras av misstag, om man nu har lidit av detta tidigare. Hur som helst är väljarhjulets lägen distinkta och lätt att hitta direkt, vilket snabbar upp möjligheten att hitta rätt läge på en gång.

Funktionsknappen vid den andra avtryckaren i vertikalläge är i minsta laget.

I vertikalläge har kameran också fått ett lyft. Även här ligger den bra i handen och känns skön att hålla i. En extra del för tummen som står ut förbättrar också stabiliteten när du håller i kameran. Däremot undrar jag hur de tänkt med funktionsknappen som sitter vid den vertikala avtryckaren - den är rätt så liten och får inte alls samma känsla som övriga knappar. Kanske vänjer man sig. En tredje knapp på framsidan lyser också med sin frånvaro - själv tycker jag att en kamera med så många funktioner hade lyfts om man även kunna kontrollera flera av dessa snabbt och smidigt.

Vid ett mer ingående test kommer bitarna att falla på plats, vilket ger möjlighet att väga för- och nackdelar på riktigt.