Prylnyhet

Nikon DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR – vidvinkel med motorozoom

Efter att objektivet funnits med på Nikons lista över kommande objektiv sedan i höstas så har det nu lanserats. DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR är den första motorzoomen för Z-systemet och den kortaste brännvidden som släppts för systemet.

Nikon har lanserat ett nytt objektiv för sina aps-c-kameror med Z-bajonett, DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR. Det är det vidaste objektivet som lanserats till deras DX-format i Z-systemet. Det är också det första objektivet med motorzoom sen de kom ut med dylika till sitt 1-system. Objektivets brännvidd motsvarar bildvinkeln från ett 18-42mm på en fullformatskamera. Den tilltänkta målgruppen är väl i första hand kreatörer som både filmar och fotar stillbilder, bildvinkeln fungerar bra för att till exempel filma sig själv med.

Objektivet är förhållandevis lätt med en vikt på 205 gram, längden ligge spå 63,5mm.

Motorzoomen styrs via zoomringen på objektivet, eller via kameran eller också via fjärrkontrollen ML-L7. DU kan också zooma via dator eller Nikons Snapbridge-app. Det finns elva olika zoomhastigheter från att gå genom hela omfånget på en halvsekund till att göra det på 36 sekunder. Zoomen drivs av en linjär motor och autofokusen drivs av en STM-motor. Nägränsen ligger på 19 centimeter. DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR kommer att börja säljas i maj och priset på andra sidan Atlanten hamnar på 360 usd, vi uppdaterar med svenskt pris när vi får reda på det.